Januártól jöhet a tíznapos apaszabadság Magyarországon is

Januártól jöhet a tíznapos apaszabadság Magyarországon is

Előreláthatóan csak jövő januártól léphetnek életbe Magyarországon az apaszabadságra vonatkozó törvénymódosítások, holott még 2019-ben az Európai Unió  elfogadott egy irányelvet, amely szerint az eddigi ötről tíz napra kell nőnie az apáknak a gyermekük születése után járó szabadnapok számának. A Technológiai és Ipari Minisztériumtól származó sajtóközlések szerint még mindig zajlik az irányelv magyar joggyakorlatba való átültetésével kapcsolatos előkészítő munka, holott elvileg már augusztustól hatályosnak kellene lenniük a vonatkozó törvényeknek.

A minisztérium közlése szerint a munka törvénykönyvének módosítása is szükséges ahhoz, hogy az Európai Unió irányelvének értelmében a jelenlegi ötről tíz napra nőjön az apáknak a gyermekük születése után járó apaszabadság.

Hírdetés

Az apák eddig 36-szor kevesebb napot kaptak (pusztán a nemük miatt), mint az anyák, amely különbség az irányelv megvalósulása után 18-szorosra csökkenhet.

Továbbra is elvárható, hogy teljes mértékben számolják fel az apák diszkriminációját a szülői szabadságok esetében is, amely kérés, követelés a Modern Férfipolitikáért Mozgalom által indított és más férfiszervezetek által is aláírt petícióban már korábban is megfogalmazódott:


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »