Janka Sándor-emléktáblát avattak Beregsomban

Janka Sándor-emléktáblát avattak Beregsomban

A Beregszászért Alapítvány jóvoltából emléktáblát állítottak Beregsomban Janka Sándor református lelkipásztor, lapszerkesztő, író tiszteletére. A megemlékezésen Popovics Nikoletta, a Somi Községi Könyvtár vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd a falu szülöttjének munkásságát méltatta.

November 11-én a Beregszászért Alapítvány jóvoltából emléktáblát állítottak Beregsomban Janka Sándor református lelkipásztor, lapszerkesztő, író tiszteletére.

Az emléktáblát ajándékozó Beregszászért Alapítvány elnöke, Dalmay Árpád levélben küldte el köszöntőjét, amelyben kiemelte annak fontosságát, hogy az itt élők tudjanak a környezetükben egykor élt híres emberekről, legyenek büszkék rájuk.

„Sütő Kálmán és Kecskés Béla neve és költészete jól ismert Beregsomban. Azt viszont valószínűleg kevesen tudják, hogy a falujukban született 1847. március 16-án, azaz 175 évvel ezelőtt Janka Sándor tanár, református lelkész, újságíró, a Bereg című lap alapítója és szerkesztője. Országos hírnévre azzal tett szert, hogy 1889 márciusában ő kezdeményezte a millenniumi ünnepségeket, azaz a honfoglalás ezredik évfordulójának megünneplését”, írta Dalmay Árpád. Aki arról is tájékoztatott, hogy Janka Sándor édesapja Ardó református lelkésze volt, ő maga pedig Sárospatakon tanult 1864-től 1867-ig, ahol teológiai tanfolyamot is végzett. 1869-ben került Beregszászba, ott a református felekezeti algimnázium tanáraként dolgozott.

Hírdetés

1870-ben lelkésszé szentelték. 1890-től 1907-ig a beregszászi reáliskolában, majd a főgimnáziumban tanított magyar, német és latin nyelvet. Napvilágot láttak válogatott szépirodalmi munkái. Elnöke volt a Beregmegyei Irodalom- és Műpártoló Egyesület irodalmi szakosztályának, választmányi tagja a Beregmegyei Közművelődési Egyesületnek, a Beregmegyei Kaszinónak, tagja a városi képviselő-testületnek és a megyebizottságnak. 1914. augusztus 28-án hunyt el Beregszászban. Sírja a beregszászi református temetőben van. 1996. november 29-én a millecentenárium, azaz a honfoglalás 1100. évfordulója alkalmából Beregszászban, egykori lakóháza falán a Beregvidéki Magyar Kulturális Szövetség emléktáblát avatott.

„Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak. És ahogy hallhattuk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy Janka Sándor a beregsomiak egyik hőse” – fogalmazott köszöntőjében Sarkadi Gábor, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja.

„Amikor kimozdulunk a komfortzónánkból, akkor történnek meg azok a kis csodák, amikre szüksége van a közösségünknek, és akkor nyílnak meg azok az utak, amiken az Isten vezet, amikor mersz lépni arra, amerre az Úr hív téged. Ebben legyen példa nekünk Janka Sándor, hogy merjünk kicsit többek lenni, mint amit elvár tőlünk a társadalom” – hangsúlyozta Jakab Attila, a település református lelkipásztora, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Istennel mindannyian sokkal többre vagyunk képesek, mint önerőből.

A köszöntéseket követően Sarkadi Gábor konzul és Jakab Attila lelkész leleplezte az emléktáblát, majd a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

Kósa Eszter 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »