Izraeli média: Egy új merénylet csak idő kérdése

A Háárec és a Jediót Ahronót című izraeli napilapok kommentárja egyetért abban, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök nyert a legtöbbet a péntek éjszakai párizsi merényletekből, és hangsúlyozzák, hogy Franciaország válaszút előtt áll: a terror kihívására szembe kell néznie az állampolgári szabadságjogok esetleges csorbításával.

Az Ámosz Harel által jegyzett kommentár a Háárec című újság címlapján kiemelte, hogy az Iszlám Állam először követett el nagyobb merényletet a Közel-Keleten kívül, miután az ellene szövetkezők bombázásai egyre nagyobb nyomás alá helyezték. Válaszul „megduplázta a tétet”, és először járt el világméretű dzsihadista szervezetként a Közel-Keleten kívül. Ettől kezdve Európában nem lehet többé különbséget tenni „az itt és az ott történtek között”.

Az Iszlám Államnál ő is jobb

Ámosz Harel kiemelte, hogy jelenleg mintegy ötszáz francia állampolgár harcol Szíriában, és mintegy kétszázötvenen hazatértek már. Szerinte a legnagyobb haszonélvező Aszad lesz, aki az Iszlám Állam legyőzése érdekében a helyén maradhat.

A Jediót Ahronót elemzője úgy vélte, hogy a párizsi merényletek gyors ütemben megváltoztatják a Szíria jövője körüli nemzetközi vitát. A Nyugat eddig le akarta győzni az Iszlám Államot és meg akart szabadulni Asszádtól, de Párizs után újra kell gondolni a prioritásokat. Ezentúl elsőként az Iszlám Állam legyőzése lesz a cél, minden más várhat, és akár feledésbe is merülhet. Ez jó Aszadnak és szövetségeseinek, Iránnak és Putyin orosz elnöknek is – írta.

Hírdetés

Miközben az államok külön-külön harcolnak az Iszlám Állam ellen, utóbbi összefogóan, egységes nemzetközi infrastruktúrát létrehozva támad, és kiválóan felismeri egyes vele szemben álló országok gyenge pontjait – hívta fel a figyelmet Cvi Barel a Háárecben.

Egy másik Háárec-elemzés szerint csak idő kérdése a következő merénylet Párizsban vagy Európa valamely másik nagyvárosában, ha azt nem előzik meg korai felismeréssel és titkosszolgálati együttműködéssel. A bajok orvoslásához viszont el kell gondolkodni a veszélyesnek tekintett állampolgárok megfigyelésén jogaik csorbítása nélkül, fokozni kell a nyomást a dzsihadistákra a muzulmán lakosság megzavarása nélkül, és növelni kell az EU-tagországok közötti együttműködést, noha egyes tagállamok egyre jobban távolodnak az uniótól, és csökken az unió népszerűsége az emberek szemében – írta Ansél Peper.

Eva Iluiz szerint Európának nem biztonságorientált választ kellene adnia a terrorcselekményekre. Mivel a dzsihadista szervezetek beágyazódtak, orvosolni kell a muzulmán lakosság elidegenedettségét, és új világrendet kell létrehozni. Az al-Kaida és az Iszlám Állam egyaránt fenyegeti Oroszországot, az Egyesült Államokat és Franciaországot, és ez lehetőséget teremt új nemzetközi szövetségek alakítására, amely együtt legyőzheti a síita és szunnita iszlamista szélsőséges erőket – vélte Eva Iluiz a Háárcben.

Boáz Biszmut a kormányhoz közeli Jiszráél Hajom (Izrael Ma) vezércikkében a háborús hangvételt hangsúlyozta, azt, hogy Franciaország háborúba lépett a terrorizmus ellen, mégpedig veszélyes vallási háborúba. Franciaország szerinte csapdába került, mert miközben ideológiai harcot kell vívnia az arab államok szélsőséges iszlamista fundamentalistáival, a liberalizmus szellemében megértően kell fogadnia ideológiájukat.

Éjál Zisszer, a tízes tévécsatorna szakértője, a tel-avivi egyetem Közel-Kelettel foglalkozó tudósa egy vitaműsorban azt hangsúlyozta, hogy a valódi megoldást csakis az Iszlám Állam legyőzése jelentheti, de ehhez mintegy hatvan-hetvenezres szárazföldi haderő bevetésére lenne szükség, amelynek felállítását viszont egyik erre elvileg képes nagyhatalom sem ígéri.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »