Izraelben vizsgálat indult a civilek rendőri megfigyelésének feltárására

Izraelben vizsgálat indult a civilek rendőri megfigyelésének feltárására

Aviháj Mandelblit izraeli főügyész vizsgálatot indíttat a rendőrség ellen, miután sajtójelentések szerint a hatóság feltörte izraeli civilek telefonját, és megfigyelte őket az NSO Group Pegasus nevű kémprogramjával – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

Amit Marari, a főügyész helyettese vezeti majd a vizsgálóbizottságot, melynek felállításáról Mandelblit tájékoztatta Kobi Sabtaj izraeli rendőrfőkapitányt. A főügyész felszólította Sabtajt, hogy adja át a 2020-2021-es telefon-lehallgatásra vonatkozó összes parancsot.

Omer Barlev, a rendőrséget felügyelő belbiztonsági miniszter üdvözölte a vizsgálat megindítását. Korábban azt állította, hogy a rendőrségi gyakorlatban nem volt jelen telefonok feltörése és lehallgatása bíró jóváhagyása nélkül.

A Kalkaliszt című gazdasági lap kedden először arról számolt be, hogy a rendőrség jogi kiskaput kihasználva évek óta széles körben használja teljes titokban, bírósági ellenőrzés nélkül a Pegasus kémprogramot bűncselekmények elkövetésével nem gyanúsított izraeli civilek ellen.

Hírdetés

Megfigyelték a Benjámin Netanjahu akkori kormányfő elleni mozgalom vezetőit, valamint korrupciógyanús polgármestereket és más gyanúsnak vélt személyeket – állította a lap.

A rendőrség először teljesen alaptalannak nevezte a vádakat, de elismerte, hogy használta a Pegasust és más, hasonló nyomkövető kémprogramokat. Sabtaj később “elszigetelt incidensnek” nevezte azokat az esetleges eseteket, amikor megsérthették a törvényeket, és megígérte, hogy együttműködik a nyomozással és “teljesen átlátható” intézkedéseket fognak hozni ebben az ügyben.

Tehilla Swartz Altshuler, az Izraeli Demokrácia Intézet szakértője szerint a történtek feltárták a civilek magánéletének védelmét szolgáló jelenlegi jogszabályok hiányosságait.

Most már világos, hogy a jelenlegi adatvédelmi törvény nem alkalmas arra, hogy megbirkózzon a mai valósággal”

– mondta a szakértő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »