Izrael pokolgépet telepítő palesztinokat ölt meg Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg (IDF) dróntámadással megölt négy, út menti pokolgépet telepítő palesztin fegyverest Ciszjordániában hétfő éjjel- közölte az izraeli katonaság szóvivője.

Hírdetés

A Ciszjordánia északi részén végrehajtott dróntámadás száz méterre történt attól a helytől, ahol hétfőn egy hasonló robbanószerkezet megölt egy izraeli katonát.
   
A szóvivő szerint az IDF nyomon követte a palesztin csoportot, és akkor csaptak le rájuk, amikor megkezdték a pokolgép beásását az út mentén. A palesztinok megnevezték a négy férfit, és bejelentették halálukat. Egyelőre egyik terrorszervezet sem jelentkezett elkövetőként.
   
Ciszjordániában fegyveres csoportok gyakran helyeznek el házi készítésű pokolgépeket az utak alá a razziázó izraeli csapatok ellen. Ezért az IDF általában a rajtaütések előtt hatalmas, páncélozott buldózerekkel „felszántja” az utakat a katonai dzsipek belépése előtt.
   
Hétfőn ezt elmulasztották, és egy robbanószerkezet miatt egy katona életét vesztette, és tizenhatan megsebesültek. A Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i, Izrael elleni támadása után megindított gázai háborúval összefüggésben Ciszjordániában is megnőtt a feszültség, ahol az IDF mintegy 4200, terrortevékenységgel gyanúsított, körözött palesztint tartóztatott le. Közülük több mint 1750-en a Hamász ciszjordániai csoportjaihoz tartoztak.
   
A Palesztin Nemzeti Hatóság Rámalláhban működő egészségügyi minisztériumának adatai szerint október óta mintegy 560 palesztint öltek meg a Jordániától 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában. Az IDF szerint túlnyomó többségük rajtaütések során, fegyverrel ellenállva vesztette életét, vagy támadásokat végrehajtó terroristák voltak.
   
A háború kilenc hónapja alatt 21 izraelit, köztük biztonságiakat öltek meg ciszjordániai palesztinok terrortámadásokban Izraelben és Ciszjordániában. Mellettük öt izraeli katona terrorszervezetekkel vívott harcokban, vagy általuk telepített pokolgépek miatt esett el.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »