Izrael-ellenes szervezeteket oszlattak fel Franciaországban

Izrael-ellenes szervezeteket oszlattak fel Franciaországban

Franciaországban feloszlatott a kormány két Izrael-ellenes, palesztinbarát szervezetet, amely „gyűlöletre, erőszakra és diszkriminációra uszít” a zsidók ellen – jelezte a francia belügyminisztérium.

Gérald Darmanin tárcavezető már február 24-én bejelentette, hogy kezdeményezi a Collectif Palestine vaincra (Palesztina győzni fog kollektíva) és a Comité Action Palestine (Palesztina Akcióbizottság) elnevezésű szervezetek feloszlatását.

A dél-franciaországi Toulouse-ban alapított Collectif Palestine Vaincra, amely magát rasszistaellenes és gyarmatosítóellenes szervezetként azonosítja, elítélte a támadást a Palesztinával szolidáris mozgalom ellen.

Az egyesület a közelmúltban „#Palestine2022” elnevezéssel kampányt indított a francia kormány és az izraeli apartheid közti együttműködés elítélésére, valamint annak érdekében, hogy a palesztin kérdés bekerüljön a (francia) elnökválasztási kampány témái közé.

Hírdetés

A szerdai kormányülésen meghozott rendelet szerint „a palesztin területeken élők védelme mögé bújva” a csoport „gyűlöletre, diszkriminációra és erőszakra uszít emberek ellen a származásuk miatt”, valamint „támogatást nyújt terroristának tekintett szervezeteknek”.

A másik, a dél-franciaországi Bordeaux-ban megalapított szervezet az internetes oldala szerint a palesztin nép nemzeti jogainak megvalósítására jött létre, a menekültek visszatérésének jogáért, azaz Palesztina arab területeinek felszabadítására.

Az egyesület egyben elítéli a cionizmust mint gyarmatosító és rasszista mozgalmat. A rendelet indoklása szerint ez utóbbi szervezet is „támogat különböző terrorszervezeteket, ami felér a terrorista módszerek legitimizálásával, miután az elkövetők a palesztin nép érdekeire hivatkoznak, és Izrael érdekeit célozzák”.

A két feloszlatott egyesület ügyvédei jelezték, hogy az államtanácsnál fellebbeznek a kormányrendelet ellen.

Közleményben fejezték ki „aggodalmukat a muzulmán közösséget védő egyesületi szereplők ellen indított újabb offenzíva ellen”, hozzátéve, hogy az is „nyugtalanítja őket, hogy a feloszlatás célja elfojtani minden kritikát, még ha az kemény is, az izraeli politikát illetően”.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »