Itt tényleg diktatúra van: már Gyurcsány anyját is betiltották

Itt tényleg diktatúra van: már Gyurcsány anyját is betiltották

Na nem úgy, meg különben is, ha ténylegesen, akkor még 1960 előtt lett volna értelme… Azt tiltotta meg az MTA, hogy Katusnak nevezhesse el bárki is a kislányát, pedig képzeljük el, mi történik, ha valamelyik ifjú és lelkes Fletó-rajongó győzte meg az unokáját, hogy a kis dédunoka kapja a Katus nevet, hogy így tiszteleghessen Feri előtt. Holnapra már esedékes is a sajtótájékoztató ezügyben aláírásgyűjtéssel egybekötve, mert bezzeg az ukrán nyugdíjasok biztosan nevezhetik Kátyának a dédunokájukat…

Jessica, Jenifer nem, de a Dzsesszikát és a Dzsenifert már rég engedélyezték

Hírdetés


2006 után ez volt a kérdés

Bár ismét megdöbbentő fantáziáról tettek tanúbizonyságot egyes szülők, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) viszonylagos szigorának köszönhetően nem lehet a kisfiúkat Manolónak, Zanotnak és Ménrothnak sem elnevezni. Ehhez hasonlóan a lányok sem kaphatják a Zaya, a Lorien, a Lacina vagy a Gevien nevet – derül ki a legfrissebb, januári döntésből – melyet az MNO ismertet.

Az Akadémia szakembereinek a múlt hónapban összesen 25 névötletről kellett döntést hozniuk. Ami a fiúneveket illeti, visszadobták az unortodox helyesírású Dévidet, az Arist, a Theodore-t, a Bályezitet, a Kait, a Zanódot, a Dorient, a Jutát, a Thiágót, és feltehetően a Mick Jagger énekes által ihletett Dzseggert is. Sőt: az olyan a Bibliából ismert nevet sem engedélyezték, mint a Lucifer.

Ami a női neveket illeti, ott valószínűleg főként azok írásmódja szúrhatta az MTA tudósok szemét, így a jövőben sem lesznek Jessica, Jenifer, Vivienne, Betty vagy Tiffani nevű kislányok. Érdekes módon a Katus sem nyert jóváhagyást, ahogy a XIX. századi német irodalom halálos szirénjét megidéző Lorelei sem.

Azoknak a szülőknek, akik új keresztnevet szeretnének bejegyeztetni, többek közt érdemes figyelembe venni, hogy nem javasolt az olyan név kérelmezése, „amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, amely miatt például csúfolhatják, kiközösíthetik”.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »