Istenkeresés Szent Benedek mai követőivel – Subiaco-évet hirdet a Pannonhalmi Főapátság

Istenkeresés Szent Benedek mai követőivel – Subiaco-évet hirdet a Pannonhalmi Főapátság

A 2021 szeptemberétől 2022 júniusáig tartó Subiaco-évre június 30-ig lehet jelentkezni. Az alábbiakban ismertetőt olvashatnak a lelkigyakorlatos évről.

Vajon képes leszek-e Isten hívásának eleget tenni? Melyik életút az, amelyet nekem szánt a Teremtő? Szerzetesként, papként vagy apaként tudok kiteljesedni Krisztus követésében? Számtalan kérdés, amely valószínűleg minden fiút és férfit foglalkoztat, mielőtt elköteleződik egy szerzetesrend felé. A válaszok megtalálására Subiaco-évet hirdet a Pannonhalmi Főapátság. Olyan 18 és 30 év közötti férfiak jelentkezését várják, akik vállalják, hogy munkájuk, tanulmányaik mellett egy évig a bencés szerzetesi életforma szerint élnek a budapesti Szent Benedek Tanulmányi Házban.

Közös imádságok, étkezések, hetente lelkiségi-önismereti műhely, lelki-képzési napok, szabadidős programok, bencés közösségi élet és önkéntes munka. Minden, ami egy bencés szerzetes mindennapjait jellemzi. Ezt tapasztalhatják meg azok, akik egy évre csatlakoznak a budapesti Szent Benedek Tanulmányi Házban élő bencés szerzetesközösséghez. A Subiaco-év lehetőséget teremt arra, hogy akik komolyan érdeklődnek a szerzetesség iránt, kipróbálják magukat. Megtapasztalhatják, hogy valóban elképzelhető-e számukra a papi, szerzetesi hivatás, szolgálat. Szent Benedek ma élő követői lehetnek egy évre – részletezi az elhívás lényegét Fehérváry Jákó házfőnök, teológus.

A bencés rend alapító atyja ugyanis, mielőtt létrehozta a szerzetesközösséget, a Rómától mintegy 60 kilométerre lévő Subiacóba vonult el teljes magányba, hogy tisztázza életét Isten előtt. Erre a Szent Benedek-i lelki utazásra várnak a fővárosi tanulmányi házba 18 és 30 év közötti férfiakat, akik munkájukat vagy felsőoktatási tanulmányaikat folytatva költözhetnek be.

Hírdetés

A Szent Benedek Tanulmányi Házat az 1980-as években építették a Szent Szabina-kápolna mellett. Azoknak a fiatal bencés szerzeteseknek biztosít monostori közösséget, akik egyetemre járnak. A kis kolostorban jelenleg három örök- és két egyszerű fogadalmas szerzetes él. A testvérek főiskolai hallgatók és oktatók, akik a kápolna lelkipásztori szolgálataiban is segítenek.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Lambert Attila, Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »