Isten házává lesz az emberek házai között – Templomszentelést ünnepeltek Pusztadarócon

Isten házává lesz az emberek házai között – Templomszentelést ünnepeltek Pusztadarócon

Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök április 30-án szentelte fel a Szatmár megyei Pusztadarócon az újonnan épült Szent József-templomot.

„Örömmel gyűltünk össze, hogy az Úr áldozatát megünnepelve megáldjuk új templomunkat. Vegyünk részt áhítattal ezeken a szent szertartásokon, hallgassuk Isten igéjét, hogy a közösségünk, amely a keresztvíz által született újjá és ugyanazon oltárról nyert tápláló erőt, lelki templommá növekedjék, és az egy oltárhoz gyülekezve gyarapodjék az égi szeretetben” – mondta a főpásztor a liturgia kezdetén.

A templomszentelés szertartása a templom előtti téren, a templom épületén kívül kezdődik. A pusztadaróci hívek és az egyházmegye papjainak körében Istvánfi Szilárd plébános ünnepélyesen felkérte Schönberger Jenő püspököt, hogy szentelje fel a templomot, melynek építését 2005-ben kezdték el.

A plébános röviden bemutatta a templomot, amely Szent Józsefet mint munkást állítja követendő példaként a keresztény közösség elé. Belső berendezéseit tekintve a faragott cseresznye, tölgy és hársfa dominál. Az oltár melletti üvegablakok a négy evangélistát ábrázolják, amelyek az Úr Jézus örömhírét hivatottak előtérbe helyezni. Istvánfi Szilárd szerint az épület megjelenésében a modernitás és a rusztikus elgondolás ötvöződik. Az új templomban a nép Szent József közbenjárását kérve Istenhez akar közelebb kerülni és a Mennyei Atyát kívánja mindenekfelett tisztelni és imádni.

Az újonnan épült templomba bevonulva a főpásztor megáldotta a keresztelőkutat, majd szenteltvízzel meghintette a népet.

Az ünnepi szentbeszédben Schönberger Jenő rámutatott: keveseknek adatik meg az a kegyelem, hogy falujukban templomszentelésen vehetnek részt, és láthatják, hogyan nő ki a földből az az épület, amely Isten házává lesz az emberek házai között.

A püspök a rengeteg munkáért és fáradozásért elsősorban Istennek mondott köszönetet, aki az erőt adta mindenhez, ugyanakkor megemlékezett a község volt plébánosairól is, akik szintén hozzájárultak a templom felépítéséhez: megköszönte Illyés Csabának, aki kezdeményezte az építkezést; valamint Simon Attilának, Ulmer Mihálynak, Molnár Eduárd Gábornak, akik folytatták a megkezdett munkát; végül külön megköszönte Istvánfi Szilárd jelenlegi plébánosnak, hogy ízlésével széppé és egyedivé, Istenhez méltóvá formálta a templomot.

„A legnagyobb köszönet és hála Isten után mégiscsak titeket illet, kedves pusztadaróci hívek. Nélkületek semmit sem tehettek volna papjaitok, és hiába lett volna a sok anyagi segítség. Mindegyikőtök egyéni hozzájárulása a legszebb és legragyogóbb tégla ennek a templomnak a falában. Ezért fogadjátok hálás köszönetemet. Isten áldását kérem munkátok gyümölcsére, amikor fölszentelem ezt a templomot” – mondta a főpásztor.

Felhívta a figyelmet, hogy a templom építésén keresztül is Krisztus misztikus teste, az Egyház épül. A lelkek temploma pedig csak úgy épülhet közösséggé, ha „a plébánia hívei szeretetben illeszkednek egybe”.

Hírdetés

A püspök rámutatott, hogy Krisztus új parancsot adott követőinek: hogy úgy szeressék egymást, ahogy ő szeretett. Ezért azt a tökéletességet, ami a gerendákban és a kövekben megjelenik, Isten kegyelméből, a híveknek egymás között is meg kell valósítaniuk a szeretet által. A főpásztor végül a Mennyei Atya segítségét kérte, hogy segítse a híveket, hogy lelkükben Isten templomát tudják építeni, amelyet majd Ő maga szentel fel az örök életre.

Az igeliturgia, illetve az ünnepélyes hitvallás után következett a templom konszekrálása.

Az Eucharisztia bemutatásának előkészítéseként a püspök ünnepélyesen megkente az oltár négy sarkát szent olajjal, a krizmával, valamint a templom falait, és elimádkozta a felszentelő imádságot. Ezután az oltárgyertyákat meggyújtva a felajánlással folytatódott a szentmise.

Az ünnepi szentmise végén Istvánfi Szilárd plébános köszönetében kifejezte, bízik abban, hogy hosszú élete lesz az újonnan épült templomnak, amelynek hivatása, hogy lépcső legyen Isten felé.

Külön köszöntet mondott Matuz Istvánnak és Angélának az ólomüveg ablakok elkészítéséért, amelyeken keresztül Krisztus világossága és fénye ragyoghatja át a templomban imádkozók lelkét.

Magyari Mihály és Viorica, ingyen, Isten dicsőségére, a medjugorjei kegytemplom padjainak mintájára készítették el a templom padjait.

A templom berendezését Hajas László és Annamária készítették. A művész rámutatott, hogy a templom berendezései, műalkotásai jelképes üzenetet is hordoznak: az oltár cseresznyefából és hársfából készült. A cseresznyefa gyümölcse frissítő, a hársfa teája gyógyító, akárcsak Isten igéje, amely frissít és gyógyít egyszerre. A bejáratnál lévő kereszt hátoldalára tizenegy ostorcsapást faragott, mert a tizenkét apostolból tizenegy magára hagyta a kereszten szenvedő Jézust; csupán János marad ott a kereszt alatt.

Hajas László számára fontos üzenet, hogy mivel Jézus a legborzalmasabb perceiben sem szállt le a keresztről, a keresztény embernek is ki kell tartana a családja mellett házastársként, szülőként, de ki kell tartania a hivatásában is.

Az ünnepen beszédet mondott Nagy Szabolcs helyi parlamenti képviselő is.

A szertartásról további képek láthatók a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldalán.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »