Ismét szabadon látogatható a prágai Hradzsin

Ismét szabadon látogatható a prágai Hradzsin

Újra szabadon látogatható a prágai Hradzsin, a cseh államfők székhelye. A várkapukból hétfőn délután eltávolították a turisták ellenőrzésére szolgáló elektronikus beléptető kapukat, amelyeket hét éve állítottak fel biztonsági okokra hivatkozva.

Petr Pavel, Csehország új köztársasági elnöke márciusi hivatalba lépése után azonnal közölte, hogy újra meg akarja nyitni a Hradzsint, és elrendeli az elektronikus beléptető kapuk eltávolítását. Másfelől viszont továbbra is megmaradt a Hradzsinba tartó autók ellenőrzése.

Az elnöki hivatal közölte: az ellenőrzésekre ezentúl a kamerarendszereket fogják fokozottabb mértékben használni. A három várkapunál egy-egy elektronikus beléptető kapu maradt, amelyeket csak rendkívüli esetekben vesznek igénybe.

Hírdetés

A prágai Hradzsin Európa egyik legnagyobb várkomplexuma, a leglátogatottabb idegenforgalmi célpont Csehországban, amelyet évente mintegy 2,5–3 millió turista keres fel a világ minden részéből. A magyar látogatók száma is igen magas. A vár területére most már újra szabadon be lehet lépni, csak a híres Arany utcácskában korlátozzák a turisták mozgását az utca befogadóképessége miatt.

Korábban évente mintegy hatmillió turista kereste fel Prágát. Ez a szám a koronavírus-járvány következtében ugyan nagyon lecsökkent, de tavaly óta ismét gyorsan emelkedik.

Miután Miloš Zeman államfő tartós lakhelyként használta, már több éve nem volt látogatható a kastélyt körülvevő nagy kiterjedésű park. Petr Pavel a kastély tartós elnöki lakhely státuszát megszüntette, így a kastélypark ismét szabadon látogatható.

(MTI /Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »