Ipolyság város díjai a kiemelkedő lokálpatriotizmus elismerései

Ipolyság város díjai a kiemelkedő lokálpatriotizmus elismerései

A 42. Honti Kulturális Napok keretében szerdán délután adták át a város díjait. Az idei esztendőben három személyt tüntettek ki az Ipolyság Város Díjával és egy személy kapta meg az Ipolyság Város Polgármesterének Díját.

Mint a városháza színháztermében tartott ünnepi képviselő-testületi ülésen Zachar Pál, a város polgármestere kifejtette: az ünnepélyes alkalom arra emlékeztet minket, arra ad lehetőséget, hogy kifejezzük hálánkat azoknak a kivételes személyiségeknek, akik már bizonyították lokálpatriotizmusukat.”

Az Ipolysági Művészeti Alapiskola tanárainak műsora (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Hozzátette: önmaguk és családjuk mellett a közösségért, Ipolyságért is dolgoznak. Méltóképpen képviselik városunkat, láthatóvá téve Szlovákiában és a nagyvilágban.

„A kitüntetés tisztelgés az emberek felé és jutalom egy átlagon felüli teljesítményért, gondolatért, ötletért, eredményért és erőfeszítésért, mellyel hozzájárultak a város fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez”

– hangzott el a díjátadó nyitányaként.

Solmoši Márta (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Idén három személy kapta meg az Ipolyság Város Díjat. A képviselő-testület kitüntetést adományozott Solmoši Márta részére a közösségfejlesztés terén végzett áldozatos munkájáért, valamint a testvérvárosi kulturális együttműködés terén elért eredményekért.

Solmoši Márta több évtizeden keresztül könyvtárosként dolgozott, hosszú ideig vezette az Ipolysági Városi Könyvtárat. Az ő irányítása alatt költözött át a kétezres évek elején új helyére a könyvtár. Jelentősen hozzájárult az intézmény korszerűsítéséhez. A könyvtári munka mellett különféle közösségerősítő tevékenységet is folytatott.

Hírdetés

Kapusta Krisztina (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Ugyancsak Ipolyság Város Díjat adományozták Kapusta Krisztinának, a Honti Múzeum munkatársának, a város műemlékeinek helyreállítása, azok gondozása és népszerűsítése terén szerzett érdemiért. Jelenleg az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem hallgatója.

Az utóbbi években kezdeményezte a Homok városrészben lévő zsidó temető megtisztítását, feltérképezését.  2023-ban sikerült felújítani a temető egykori kohanita kapuját. 2022-ben kezdeményezésére indult gyűjtés az Ipolyságról elhurcolt és kegyetlenül meggyilkolt zsidók előtti tiszteletből állítandó emléktábláért.  Közbenjárására az elmúlt két évben hét darab botlatókővel gazdagodott az Ipoly menti kisváros. 2022 szeptemberében Berczeller Lajos ortodox hitközségi elnök, 2023 áprilisában az értelmetlenül megölt zsidó gyermekek, majd 2024 júniusában  Reinhard Zsigmond családja tiszteletére helyeztek el öt botlatókövet.

Pleva János (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Ipolyság Város Díját kapta továbbá Pleva János, az Ipolyság érdekében kifejtett önkéntes tevékenységéért és a város népszerűsítéséért. Gyermekkorában alkotta meg első makettjét, a kilencvenes évek óta építi Ipolyság makettjét. Az elmúlt évtizedek alatt nem csupán a ma látható épületek kicsinyített mása jelent meg a terepasztalon, hanem a város egykori jellegzetes házai is feltűnnek. Ugyanakkor a tágabb környék várai, kastélyai is megtalálhatóak a Város a városban állandó tárlat részeként.

Pleva János nemcsak értékteremtő és népszerűsítő, hanem értékmentő munkát is végez. Számtalan közösségi alkalmat örökített meg fotókon és videón. Ez értékes forrása lehet a várost kutató szakembereknek  – hangzott el a laudációban.

Majoroš Magdolna (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Ipolyság Város Polgármesterének Díját 2024-ben Majoroš Magdolnának ítélték oda sok éves aktív és sokrétű könyvtárosi tevékenységéért, valamint a közművelődés terén szerzett érdemeiért. Több évtizede az Ipolysági Városi Könyvtár munkatársa, egy ideig megbízott vezetője is volt. Szakmai munkája mellett a fényképezőgépével számos rendezvényt örökített meg, dokumentálva Ipolyság gazdag kulturális életét.

A díjátadást az Ipolysági Művészeti Alapiskola tanárainak fellépése tette meghittebbé.

A díjátadás résztvevői a színházteremben (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »