Ipolyság – Ingyenes sportcsarnok vagy méregdrága tornaterem?

Ipolyság – Ingyenes sportcsarnok vagy méregdrága tornaterem?

Amint arról 2021. március 25-én a TASR hírügynökség tájékoztatott, Ipolyság városa egy új sportcsarnok felépítését tervezi mintegy 2,5 millió euró értékben. A kiadások felét a Sport Alapból finanszíroznák.

Az új ipolysági sportcsarnok építészeti-műszaki tervdokumentációja már 2018-ban ki lett dolgozva, a városháza azóta az építkezés finanszírozásának lehetőségeit kereste. A befektetés összköltsége – a projektdokumentáció elkészítésével együtt – a 2,5 millió eurót is eléri. A projekttel kapcsolatos kérelem benyújtásáról és az építkezés társfinanszírozásának körülményeiről a városi képviselő-testület tagjainak kellett volna dönteniük a március 25-ére meghirdetett testületi ülésen. A tizenkét önkormányzati képviselő közül azonban mindössze öten jelentek meg a helyi városháza színháztermében zajló összejövetelen, így – mivel a testület határozatképtelennek bizonyult – elnapolták az ülést.

Mivel a Sport Alaphoz elküldendő, a mintegy 1,2 millió eurós pályázati összeget felölelő kérvény benyújtási határideje március 31-e volt, a város polgármestere, Štefan Gregor március 29-ére jelenléti, 30-ára pedig online testületi ülést hirdetett meg.

Ahhoz, hogy a képviselő-testület határozatképes legyen, legalább hét képviselő részvétele szükséges. A tanácskozási rend szerint vártunk 30 percet, de a testület ezután sem lett határozatképes. A törvény előírja, hogy 14 napon belül újabb ülést vagyok köteles összehívni. A képviselőkkel és a főellenőr asszonnyal való egyeztetést követően március 29-ét jelöltem ki e célra. A meghívót, ahogy arról a jogszabály is rendelkezik, három nappal a tervezett alkalom előtt elküldtük a képviselőknek. Tekintettel a járványügyi helyzetre március 30-ára videokonferenciát is meghirdettünk, a testület azonban akkor sem bizonyult határozatképesnek”

– foglalta össze a leviceonline.sk kérdésére a város polgármestere.

A hiányzó képviselők egészségügyi okokra hivatkozva igazoltan maradtak távol, ugyanis vagy koronavírus-fertőzöttséggel küszködtek, vagy karanténban voltak.

Hírdetés

A képviselők természetesen támogatnák a városi sportcsarnok felépítését, hiszen a település nem rendelkezik művelődési otthonnal, egy multifunkciós csarnok pedig sok más mellett különböző kulturális rendezvényeknek is teret adhat. Ezzel együtt arra is felhívták a figyelmet, hogy valójában nem egy többfunkciós sportcsarnokról, hanem egy mindössze 45×30 méteres, 2,4 millió eurót felemésztő tornateremről van szó. Arról nem is beszélve, hogy a városnak ehhez legkevesebb 1,5 millió eurós hitelt kellene felvennie. A képviselők ugyanakkor kifogásolták, hogy a sportcsarnok finanszírozásával kapcsolatos programpont szinte az utolsó pillanatban, március 25-ére került be a megvitatandó témák közé, holott a kérvény benyújtása 2021. február 15-étől megtörténhetett volna.

Ha el tudtam volna menni a legutóbbi testületi ülésekre, akkor egyértelműen nemmel szavaztam volna arról a kérvényről, amit a sportcsarnok finanszírozására készített elő a városháza. Az egész tervet hibásnak, hiányosnak és kártékonynak tartom. Nem igaz, hogy ennek a kérvénynek köszönhetően a város ingyen kapna egy sportcsarnokot”

– fogalmazta meg a közösségi oldalán április 1-jén közzétett bejegyzésében Zachar Pál képviselő, majd így folytatta:

Először is a tervekben nem sportcsarnok szerepel, hanem egy tornaterem. Egy olyan tornaterem, ami kisebb, mint a régi T–18-as tornaterem, illetve rövidebb, mint egyes iskolai tornatermek a városban. Másrészt az egész projekt pofátlanul túl van árazva. Eredetileg a képviselőknek egy 700–900 ezer eurós sportcsarnok terve volt bemutatva. Ehhez képest a városháza most majdnem 2 500 000 euróért akarja megcsinálni a projektet, ami majdnem háromszoros ár.”

Zachar meglátása szerint a polgármester ehhez a projekthez több mint 1,2 milliós hitel felvételéhez kéri a testület jóváhagyását, s azt állítja, hogy ebben a hitelkérelemben nincs meghatározva a felső határ.

Az elmúlt 12 hónapban a polgármester összesen több mint 800 000 eurónyi hitelfelvételhez kért jóváhagyást a testülettől. Ehhez jönne hozzá most a minimum 1,2 millió euró, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 2 millió eurónyi hitelt akasztanának az ipolysági lakosok nyakába. Hogy jobban el tudjuk képzelni: egy ipolysági négytagú családnak ez 1 120 euró (+kamatok) plusz kiadást fog jelenteni ahhoz képest, mint amennyit most fizet be a városnak adók és illetékek formájában”

– olvasható a Megéri eladósítani a várost egy kistornateremért? című bejegyzésben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »