Ingyenes megelõzõ vizsgálatokra jogosultak a 40 éven felüliek, ha van egészségügyi biztosításuk

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár igazgatója szerint egyetlen szolgáltatónak sem szabad visszautasítania egy hozzá háziorvosi küldőpapírral betegségmegelőzési okból érkező, 40 éven felüli beteg analíziseinek elvégzését arra hivatkozva, hogy kimerült a kerete. Adrian Gheorghe arra bátorítja mindazokat az érintetteket, akiket egy szolgáltató emiatt visszautasított, hogy értesítsék az esetről a megyei egészségbiztosító pénztárakat, hogy megoldják a problémát.

A július 1-jén életbe lépett orvosi szolgáltatásnyújtó keretszerződés egyebek mellett rendelkezik arról is, hogy legyen egy, a betegségmegelőzésre – vizsgálatokra és orvosi analízisekre – fordítható, a 40 éven felüli felnőtteket megcélzó szolgáltatáscsomag. Ennek értelmében júliustól a paraklinikai vizsgálatokra az egészségbiztosítóknál elkülönített keretből megelőző vizsgálatokra is lehet igényelni forrást, a szolgáltatókkal kötött szerződések értékének keretén belül.

Kivételt képeznek a háziorvosok által a 40 éven felüli, biztosítással rendelkező betegek számára ajánlott megelőző vizsgálatok, amelyeket a szolgáltatók akkor is elvégezhetnek, ha túllépték a szerződésük keretösszegét. Tehát abban az esetben, ha a biztosítással rendelkező beteg egy olyan periódusban kéri a vizsgálatok elvégzését, amikor a szolgáltató kerete elfogyott, továbbra is el kell végezni számára a kért vizsgálatokat, és a szolgáltató utólag megkapja annak ellenértékét akkor is, ha az túllépett a keretszerződésében szereplő összegen.

Hírdetés

Erről a 1068/627. számú miniszteri rendelet rendelkezik.

A háziorvosok számára új küldőpapír-nyomtatványok valószínűleg ősszel lesznek, de addig lehet használni a régieket, kitöltési útmutató a CNAS közleményében ezen a linken.

A megelőzés nagyon fontos eleme az egészségügyi ellátásnak, aminek nagyobb figyelmet kell szentelnünk, hiszen a korai diagnózis és a súlyosabb betegségek kialakulásának megelőzése a kezelést is megkönnyíti, a betegeknek nagyobb esélyük van a gyógyulásra, és alacsonyabb költséggel is jár a kezelésük – emelte ki az igazgató. (hotnews.ro)

Illusztráció: Michal Jarmoluk képe a Pixabay -en.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »