Ingatlanos hibakereső: mire kell figyelni vásárlás előtt?

Ingatlanos hibakereső: mire kell figyelni vásárlás előtt?

Mindenki igyekszik eladásra kínált lakását a lehető legjobb színben feltüntetni, így a vevőknek sem árt résen lenniük, amikor kiválasztják álmaik otthonát. Utánajártunk, mire kell figyelni, hogy észrevegyük a rejtett problémákat.

Gyakran csak a beköltözést követően derül fény a tulajdonos által elhallgatott, esetleg számára is ismeretlen rejtett hibákra, melyeknek javítása súlyos összegekbe kerülhet. Egyebek mellett a szabálytalanul rögzített csövek, a rosszul bélelt kémény, a lefolyó rendszeres dugulása, vagy éppen a festéssel jól leplezett penészfoltok és repedések azok, amelyek könnyen elkerülhetik a leendő tulaj figyelmét.

Ápol és eltakar

Földszinti lakásoknál és házaknál az egyik leggyakoribb probléma az épület vizesedése, tehát az, hogy az nincs megfelelően leszigetelve – ezt már Beák Attila, a Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja mondja az MNO-nak. Ezt a problémát sok eladó festéssel vagy csempézéssel próbálja korrigálni, így pár hónapig rejtve maradhat a gond. Legalábbis elvileg, mert az ilyen épületeknél a dohos szag sok esetben figyelmeztető jel lehet. Aki ilyesmit gyanít, annak vásárlás előtt mindenképpen érdemes ellátogatni az adott település vagy kerület tervtárába: itt az épületek többségénél meg lehet nézni, milyen az alapozás.

Ugyancsak gyakran megesik, hogy a vevőt nem tájékoztatják arról, fafödémes vagy vasbetonfödémes az adott épület, illetve hogy maga a födém milyen állapotban van. Annak típusára vagy esetleges problémájára rendszerint csak akkor derül fény, amikor az új tulajdonos esetleg be szeretné építeni a tetőteret.

Hírdetés

A födém típusa mellett ellenőrizni kell az elektromos hálózat állapotát is: itt sok esetben a kapcsoló és a biztosítéktábla kora is elárulja, mikor volt felújítva a rendszer. A villamoshálózat mellett szemrevételezni kell a gázvezetékeket, a központi fűtésrendszert, ki kell deríteni, milyen állapotban vannak a vízvezetékek és a csatornarendszer. Annál például nincs kellemetlenebb, mint amikor az első zuhanyzásnál kiderül: érdemben nem működik a lefolyó.

Több szem többet lát

„Ezeket a hibákat a szakemberek könnyen kiszúrják, mégsem gyakori, hogy a vevők élnének ezzel a lehetőséggel. Pedig ez az egyik legalapvetőbb lépés ahhoz, hogy elkerülhessék a későbbi bonyodalmakat” – emeli ki Beák. Mint mondja, megfelelő körültekintéssel a rejtett problémák nagy része időben felderíthető lenne.

Vannak olyan rejtett hibák is, amelyeket még a szakértők sem szúrhatnak ki egykönnyen. Jó példa erre a nem megfelelően bélelt kémény, amelynek szabályossá tétele tetemes összegbe is kerülhet. Olyan is előfordul, hogy a frissen telepített cirkófűtést olyan kéménybe kötik be, amely még megfelelő béleléssel sem lenne erre alkalmas. Ez tipikus rejtett hiba, ráadásul az eladó szinte biztosan tudott róla, mégis elhallgatta. Ilyesmi rendszerint csak akkor derül ki, amikor fölbukkan a kéményseprő, és megejti az ellenőrzést.

Elmélet és gyakorlat

Tudni kell, hogy az eladó mindenért felelősséggel tartozik, amit az adott ingatlanról elmond, vagy éppen azzal kapcsolatban elhallgat. Az ugyanakkor tény, hogy az új tulajdonos az esetek nagy részében hiába pereskedik amiatt, mert az elsumákolt, már a vételt követően kiderülő hibák miatt ráébred: a kelleténél jóval többet fizetett egy lakásért. Ha ugyanis bizonyítható, hogy a korábbi tulaj minden problémáról beszámolt, amiről tudomása volt, az esetek többségében nem vonható felelősségre. Arra persze van lehetőség, hogy a vevő bizonygassa, az eladó valójában elhallgatott bajokat, de ezt igazolni nehéz. Másrészt az új tulaj könnyen nehéz helyzetben találhatja magát, lévén nem egyszerű bizonyítani, hogy az adott probléma már akkor is fennállt, amikor megvásárolta az ingatlant. A legjobb megoldás tehát mindenképpen az, ha vétel előtt a vevő nem csak az eladó elmondására hagyatkozik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »