Indulhat az Ipolyvarbó–Őrhalom Ipoly-híd megépítése

Indulhat az Ipolyvarbó–Őrhalom Ipoly-híd megépítése

Többéves munka eredményeképp elkezdődhet végre az Ipolyvarbó–Őrhalom közötti híd megépítése. A kivitelező a napokban átvette az építkezési területet. A munka aknamentesítéssel veszi kezdetét.

A Középső Ipoly-mente Területfejlesztési Ügynökség vezetésével, a környezettudatos megoldások előtérbe helyezése mellett zajlik az Ipoly völgye foglalkoztatási cselekvési tervének (TAPE JOBS) megvalósítása. A TAPE kulcsprojektje az Ipolyvarbó (Vrbovka)–Őrhalom Ipoly-híd és a hozzá vezető utak megépítését támogató pályázat. A „Határtalan természet – Ipeľ/Ipoly-híd”projekt az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg.

Hírdetés

A hídépítés a Szlovákia és Magyarország közötti határfolyó jobb és bal partján fekvő községeket érinti. Annak ellenére, hogy ezek a falvak légvonalban csupán 1,5 kilométerre találhatók egymástól, a legközelebbi határátkelő 20-25 kilométerre található. A projekt elsődleges célja a közvetlen határon átnyúló összeköttetés javítása Ipolyvarbó és Őrhalom között. A beruházás a 31,5 m fesztávolságú közúti híd megépítése mellett a szlovák oldalon egy 40 m hosszú új, a hídhoz közvetlenül csatlakozó út és járda építését valamint 360 méteres szakaszon a hídhoz vezető csatlakozó út felújítási munkáit is tartalmazza. A híd mellett pihenőhely kialakítására kerül sor. A magyar oldalon a településről a hídig egy 1,17 km hosszú új út épül.

A projekt partnerei Ipolyvarbó (Vrbovka) önkormányzata és a Nemzeti Infastruktúra Fejlesztő Zrt. Mivel a helyi önkormányzatnak – kis lélekszámú településről lévén szó – nincs elegendő pénzügyi forrása a határokon átnyúló közúti kapcsolat előfinanszírozásához és társfinanszírozásához, Besztercebánya megye segítő kezet nyújtott. A pénzügyi támogatáson túl a megyei hivatal a Besztercebányai Regionális Közútkezelő Vállalattal együttműködve szakértői támogatást nyújtott a beruházást érintő közbeszerzési eljárás előkészítésében, valamint szakmai segítséget nyújt az építési munkálatok elvégzéséhez. A projekt teljes költségvetése közel 4 616 000 euró, ebből 3 923 000 eurót uniós támogatással az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz. A szlovák oldalon a hídhoz vezető utak építésének és helyreállításának beruházási költségei 571 ezer eurót tesznek ki. A szlovák állam 185 ezer euró társfinanszírozással járul hozzá a projekt megvalósításához. Besztercebánya megye az együttműködési megállapodás szerint Ipolyvarbónak a pályázat kötelező társfinanszírozására 92 500 eurót biztosít, illetve folyósítja a kellő pénzösszeget a projekt előfinanszírozására. Tekintettel arra, hogy a magyar oldalon az út építésének beruházási költségei meghaladják a projekt költségvetését, a magyar állam a tásfinanszírozási összegen túl további 1 878 000 euróval támogatja a beruházás megvalósítását. A munkaterületet 2021. november 29-én átadták, így elkezdődhetnek a régóta várt építési munkálatok. Az építkezés kivitelezője a közbeszerzési eljárás alapján a magyarországi Hídépítő Zrt. A kivitelezőnek a beruházást legkésőbb 24 hónapon belül be kell fejeznie. Az új bekötőút építése és a hídhoz vezető meglévő út felújítása egy későbbi időpontban kezdődik, hogy minden beruházás időben és műszaki szempontból összehangolt legyen.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »