In memoriam Monspart Sarolta – A futás nagyasszonyától búcsúzunk

Életének 77. évében, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója…  Ennyi a rövid és kegyetlen hír, amelyről április 24-én, szombaton értesülhettek azok, akik tisztelték és becsülték ezt a csupaszív sportembert, és akik személyesen is ismerhették őt.

Áldom a sorsot, hogy ez utóbbiak táborába tartozhatom, hiszen a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) tagjaként az utóbbi két évtizedben nagyon sok olyan tudományos konferenciára eljutottam, ahol Sarolta is előadást tartott. A sokszor egész napos előadásokból álló szakmai konferenciák végén kész felüdülést jelentett az általában utolsóként színre lépő Monspart Sarolta megjelenése, aki nemcsak beszélt a rendszeres mozgás és az aktív életmód fontosságáról, de meg is tornáztatta a hallgatóságot. Ily módon aztán mindenki frissen és mosolygósan zárta a több órányi helyben ülésre kényszerített napot.

Amikor 2011-ben, egy Révkomáromban rendezett konferencián interjút készítettem vele, az első dolga volt, hogy kikérte magának a magázódást, hiszen, mint mondta, kollégák között tegeződni illik, és oly módon tekintett rám kollégaként, hogy az orvos és ő is az egészséges életmódot népszerűsíti…

Az anyaországi és elcsatolt területeken tartott konferenciákon mindig úgy tekintett ránk, kárpátaljai, felvidéki, délvidéki és erdélyi résztvevőkre, mint a magyar nemzet szerves részéhez tartozó orvosokra, akiknek a Jóisten által kijelölt helyen van feladatuk a rájuk bízott népesség egészségének javításában.

Mindig is szeretett volna Kárpátaljára is eljutni. 2016 szeptemberében sikerült is neki, amikor a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társasága (KMEDT) viski rendezvényén személyesen is üdvözölhettük, ahová férjével, az egykori népszerű televíziós szerkesztővel, Feledy Péterrel érkezett.

Többször jelölték a Nemzet Sportolója címre, és végül tavaly áprilisában beválasztották a 12 személyből, többszörös olimpiai, világ és Európa-bajnokokból álló társaságba. Akkor már javában tartott a világjárvány, és amikor telefonon gratuláltam neki ehhez a rangos kitüntetéshez, akkor nagyon örült, hogy a határon túl is felfigyeltek erre az eseményre (csak zárójelben jegyzem meg, hogy ő volt az első olyan egykori sportoló, akit nem olimpiai sportág képviselőjeként választottak be a Nemzet Sportolói közé…).

Hírdetés

Hatalmas küzdő, jószívű és nagyon jó humorú ember volt, aki mostantól fentről hirdeti majd az egészséges életmód fontosságát. Isten veled, Sarolta…

A KMEDT tagsága is őszinte részvétét fejezi ki Monspart Sarolta családjának, akit a Magyar Egészségügyi Társaság is saját halottjának tekint.

Jakab Lajos

a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társaságának (KMEDT) tagja

Rövid névjegy: Monspart Sarolta 14-szeres magyar tájfutóbajnok, hatszoros sífutóbajnok, az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a 42 195 méteres maratoni távot.

Aktív sportpályafutását kullancs-csípés okozta agyhártyagyulladás szakította meg 1978-ban. Akkor, 34 évesen a halál kapujából tért vissza, súlyos betegség után állt talpra, és ismét sportolni kezdett. Betegségéből adódó komoly mozgáskorlátozottsága ellenére az utóbbi évtizedekben emberek ezreit biztatott a rendszeres testmozgásra, az egészséges életmódra. 2020 áprilisától volt tagja a Nemzet Sportolója 12 fős rangos társaságnak, ahová a tagok személyes szavazása révén lehet bekerülni. Egyik legutóbbi interjújában meghatóan őszintén beszélt hitvallásáról: ,,Sántán és idős emberként is a mozgás a lételemem. Sőt, így talán még hitelesebben tudom közvetíteni az emberek felé, hogy soha nem késő elkezdeni a futást, a kocogást, vagy csak a rendszeres mozgást, mert a nemzet egészségmutatója bizony nagyon rossz értékeket jelez. Nem elég csak vágyni az egészségre, azért tenni is kell!”


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »