Így változik a német menekültügyi rendszer

A német kormány keddi ülésén elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette a menekültügyi rendszer reformjáról szóló törvényjavaslatokat.

A menekültügyi eljárásról és a menedékkérők ellátásáról szóló törvényt módosító javaslatok az eljárások felgyorsítását, a menekültügyi rendszerben védelemre nem szoruló embereket vonzó, úgynevezett rossz ösztönzők kiküszöbölését, a tartományok pénzügyi terheinek enyhítését, a menekültek jobb integrációját és a menedékre nem jogosult kérelmezők gyorsabb hazatelepítését szolgálják. A kormány továbbá elkülönített 5 milliárd eurót a menekültválság 2016-ban adódó költségeinek fedezésére, és 2018-ig felfüggesztett néhány építésügyi előírást, hogy gyorsabban alakíthassanak ki újabb menekültszállásokat.

Gyorsított eljárás

A javaslatokat a tartományokkal az előző héten kötött megállapodás alapján készítették elő, és elfogadásukra előre hozták az eredetileg szerdára tervezett kormányülést. Az indítványokat gyorsított eljárással tárgyalja a törvényhozás mindkét háza (Bundestag, Bundesrat). A kormánykoalíció a tartományokat képviselő Bundesratban az ellenzék támogatására szorul. A tervek szerint az új szabályok november 1-jén lépnek életbe.
Németországba több mint 150 ezer menedékkérő érkezett, amióta szeptember 13-án visszaállították a határellenőrzést – írta kedden a Bild című lap. A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása nem lassította érdemben a menekülthullámot, továbbra is naponta átlagosan tízezer menedékkérő lép be az országba – írta az újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Tovább erősödhet a menekülthullám

Horst Seehofer bajor miniszterelnök kedden kijelentette, hogy az Ausztriával határos Bajorországba szeptember eleje óta 169 408 menedékkérő érkezett. A németországi tartomány miniszterelnöke azt mondta: a következő időszakban még tovább erősödhet a menekülthullám a közelgő hideg hónapok miatt, és azért, mert sok Németországba készülő ember megpróbálhat még az idén eljutni az országba, tartva attól, hogy később kevésbé lesz valószínű a befogadása. Horst Seehofer köszönetet mondott Joachim Gauck államfőnek vasárnapi beszédéért, amelyben a szövetségi elnök kiemelte, hogy Németország befogadóképessége nem korlátlan. A bajor kormányfő hangsúlyozta, hogy „hasonló jelzésekre” van szükség Berlintől, és megjegyezte, hogy nem tapasztalni ilyen jelzéseket.

Hírdetés

Nem számolnak határzárral

Ugyancsak kedden Werner Faymann osztrák kancellár arról beszélt, hogy nem számol a német határzár bevezetésével, s elmondta, szerinte arra sem kerül sor, hogy teljesen leállna a különvonatok közlekedése Salzburg és Németország között. A kancellár hangsúlyozta: Ausztria nem csak tranzitország, ugyanis 53 ezer ember kap itt ellátást, míg Magyarországon hatezer. A kancellár szerint nem szabad Németországban azt a látszatot kelteni, hogy az osztrákok ugyanazt teszik, mint a magyarok, vagyis egyszerűen továbbküldik a menekülteket. Tájékoztatása szerint a szeptemberben Ausztriába érkezett 167 ezer menekült több mint 90 százaléka továbbutazott Németország és a skandináv országok fele.

„Ha Magyarországról beszélünk, annak etnikai áthallása van”

A horvát miniszterelnök eközben azt hangoztatta, hogy számára emberileg és európai szemmel nézve is elfogadhatatlan Budapest politikája a migránsválsággal összefüggésben. Zoran Milanovic arra a kérdésre válaszolt, hogy mit tesz Horvátország, ha Magyarország lezárja a horvát–magyar zöldhatárt. „Nem szeretek Magyarországról beszélni, mert annak mindig van etnikai áthallása” – hangsúlyozta. „A magyarok ugyanolyan emberek mint mi, ők is egy nemzet, de ami Budapest hivatalos politikáját illeti, számomra emberileg és európai szemmel nézve is elfogadhatatlan” – szögezte le Milanovic, aki szerint Magyarország nem tudja lezárni határait, hacsak falat nem épít, olyan „szégyenletes” falat, mint amilyet (a magyar–szerb határon) Vajdaság felé is épített.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden „Európa égető kötelességének” nevezte a menekültek befogadását. A volt luxemburgi kormányfő óva intett „a szélsőjobboldaltól és mindazoktól, akik méltatlan érzelmeket keltenek” az Európát sújtó migrációs válság apropóján. Ugyanakkor büszkének nevezte magát amiatt, hogy a „szerencsétlen” menekültek szívesebben választják „Európát, a béke szigetét”, mint „inkább az Egyesült Államokat, Kínát vagy Oroszországot”.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) kedden bemutatott jelentése szerint idén eddig csaknem 512 ezer migráns és menekült érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül, 2980-an odavesztek vagy eltűntek ezen az úton. A több mint félmillióból 383 ezren Görögországban értek partot, 129 ezren pedig Olaszországban. A Görögországba érkezettek 71 százaléka szíriai. Az Olaszországba érkezettek 54 százaléka szíriai, 13 százaléka pedig afgán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »