Így szúrta el Hillary Clinton

Ez a választás volt minden bizonnyal a legkülönlegesebb az amerikai történelemben. Lázadás volt a politikai elit ellen – kezdi cikkét a BBC brit hírügynökség.

 

A cikk írója, Nick Bryant szerint a kampány során több millió dühös választó szemében vált Hillary Clinton a politikai elit megszemélyesítőjévé, ő lett a bukott politikusok arca. Míg Hillary a status quo-t képviselte, Trump a tiltakozás megtestesítője volt. Hillary a bennfentes, Trump a kívülálló szerepébe került.

 

A gyűlölt elit “üdvöskéje”

 

Hillary Clinton folyamatosan azzal érvelt, hogy ő a legalkalmasabb jelölt. Folyton az életrajzát, first ladyként, amerikai szenátorként vagy külügyminiszterként  szerzett tapasztalatait szajkózta. Csakhogy ezeket a személyes referenciákat egy olyan rendszer részeként szerezte, amiben az emberek csalódtak.

 

Jótékonysági est kristálypoharakkal. Forrás: Breitbart.com

 

Barack Obama is méltatta Hillary tapasztalatát, ez mégsem szólított meg sok választót. A demokraták jelöltje már hosszabb ideje bizalmi problémákkal küzdött, ami a e-mailbotrányban csúcsosodott ki.

 

Szexizmus, hiteltelenség és vagyon

 

A másik probléma a hitelesség volt. Az amerikaiak úgy tekintettek rá, mint annak a keleti parti elitnek a főpapnőjére, amely lenézi és kineveti a dolgozó embereket.

Hírdetés

 

A Clinton-család, a Fehér Ház elhagyása óra felhalmozott vagyona sem segített helyzetén. Az egykori elnöki párt limuzin-liberálisoknak tekintették. Rendkívüli jólétük súlyosbította a problémát, így történhetett, hogy a munkásosztály választói inkább egy ingatlanmágnásra adták le voksaikat.

 

Sokan úgy gondolták, hogy az első női amerikai elnök megválasztásának lehetősége sok szavazatot hozhat Hillary-nek, de még a demokratapárti jelöltségért, Bernie Sanders ellen vívott harcban megmutatkozott, hogy mennyire bizonytalan egy női elnök fogadtatása a világban. Kétségtelen, hogy a régimódi szexizmus is szerepet játszott abban, hogy veszített: a férfi választók egy része egyáltalán nem akart női elnököt.

 

Sok nő elfordult Hillary Clintontól, mikor az férje enöksége alatt kijelentette, hogy nem hajlandó first ladyként otthon ülni és főzőcskélni. Trump ezt egy alkalommal csúnyán kihasználta: azt nyilatkozta, Hillary tehet arról, hogy férje fűvel fával megcsalta. Forrás: RT.com

 

Gyenge szónok

 

Hillary Clinton nem egy született kampányoló. Beszédei gyakran laposak és kissé monotonok voltak. Az e-mailbotrány újbóli előkerülése óriási figyelemelterelés volt, ami azt jelentette, negatív felhanggal volt kénytelen befejezni kampányát.

 

Hillary „Együtt erősebbek vagyunk” szlogene sosem volt annyira hangzatos, mint Trump „Tegyük Amerikát újra naggyá” szlogene. A Clinton-kampányban nem igazán találták a megfelelő kulcsszavakat.

 

Stratégiai hibát is vétett, nem foglalkozott eleget például az olyan, sok elektorral bíró államokkal, mint Észak-Karolina vagy Ohio, de felesleges energiát ölt a szinte biztos demokrata-párti államokba.

 

Pocsék szónok. Hillary még a választások estéjén megszakította eredmnyváró estjét. Forrás: infowars.com

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: redstatewatcher.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »