Így hosszabbíthatjuk meg a szárítógépünk élettartamát (X)

Így hosszabbíthatjuk meg a szárítógépünk élettartamát (X)

A szárítógépek használata, különösen az őszi-téli időszakban lerövidíti a mosás folyamatát. 

Nem kell hosszú órákon át várnunk, hogy a kiteregetett ruháink megszáradjanak. Sőt, számos textília esetben a vasalást is megspórolhatjuk, hiszen melegen és puhán vesszük ki ruháinkat a szárítóból.

Annak érdekében azonban, hogy a szárítógépeinket éveken át használhassuk, megfelelően kell tisztítanunk. Az alábbiakban áttekintjük a szárítógép alkalmazásának és karbantartásának néhány fontos lépését. Ha ezeket nem mulasztjuk el, meghosszabbíthatjuk a szárítónk élettartamát.

Ügyeljünk a szűrők tisztítására

A textíliákról, amelyeket a szárítógépbe helyezünk, rengeteg szösz és egyéb szemcse kerülhet a készülékbe. Ezek felfogására szolgál a szöszgyűjtő szűrő, amelyet a gép ajtaja mögött találunk. Ez a legfontosabb szűrőbetét a szárítógépekben, ezt minden program után ki kell tisztítanunk.

Ha elmulasztjuk a szöszgyűjtő rendszeres karbantartását, akkor egymásra rétegezve felhalmozódnak a szöszök. Ez nagyban lerontja a szárítógép teljesítményét, azonban emellett maga készülék szerkezete is kárt szenved. 

Ne feledkezzünk meg a kondenzvízről

Hírdetés

A szárítógépek forró víz beszivattyúzásával varázsolják igény szerinti szárazságúra a ruháinkat. Azonban ebben a folyamatban kondenzáció is történik, vagyis kicsapódik a víz. Annak érdekében, hogy ez ne juthasson be a gép alkatrészei közé, egy cserélhető tartályban gyűlik össze.

Az onlineMárkaboltok szárítógépei is jelzik, ha a kondenzvíztartály megtelt és ki kell ürítenünk. Ezt nagyon könnyen megtehetjük, és meg is kell tennünk annak érdekében, hogy a készülék meghibásodását elkerüljük. Ráadásul ezt a vizet újra is hasznosíthatjuk, akár a szobanövények öntözésére is alkalmas lehet.

Hagyjuk szabadon a légbeszívó útját

Ahhoz, hogy a berendezés megszáríthassa a ruháinkat és lakástextiljeinket, levegőre van szüksége. Ezt a légszívó rácson keresztül szívja be a készülék, amelyet ezért folyamatosan szabadon kell hagynunk. Mindig ellenőrizzük, hogy nem állja-e útját bármi a levegőnek.

A legprózaibb hiba, amit a légszívóval kapcsolatban rendszeresen elkövetünk, az az, hogy a szennyes ruhát a földre dobva tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy amikor mosni készülünk, ne álljon halomban a ruha a szárítógép előtt, mert akadályozza a levegő beszívását.

Tartsuk be a súlyhatárra vonatkozó előírást

Mind a mosógépek, mind a szárítógépek műszaki leírásában találunk egy súlyhatárt, amellyel a készüléket terhelhetjük. Ezek a számok egyrészt azt szolgálják, hogy a szárító- és mosógépek szerkezetét ne terhelhessük túl.

Azonban ha csak mértékkel pakoljuk meg a szárítógép dobját, a készülék is hatékonyabban működik. A ruháink hamarabb megszáradnak, puhábbak és kevésbé gyűröttek lesznek, ráadásul kevesebb szösz is képződik. Érdemes megfogadni a fenti tanácsokat, mert egy jó szárítógép kincset ér.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »