Így fogadták Pellegrini hivatalba lépését

Így fogadták Pellegrini hivatalba lépését

Peter Pellegrini letette az alkotmányban előírt elnöki esküt a parlament Szlovák Filharmónia épületében megtartott ünnepi ülésen, Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke előtt, és átvette a köztársasági elnöki hivatalt. Fiačan az alkotmány értelmében megerősítette a hivatali esküt, ezzel Pellegrini hivatalba lépett.

***

Zuzana Čaputová leköszönt köztársasági elnök sikeres munkát kívánt utódjának, Peter Pellegrininek, Szlovákiának pedig nyugodtabb időket kívánt a közösségi hálón.

„Utódomnak, Peter Pellegrini köztársasági elnöknek sikeres munkát kívánok, hogy teljesíthesse küldetését, ami az ország összes lakosának szolgálata” – fogalmazott Čaputová.

***

Peter Pellegrininek nehéz dolga lesz államfőként, nagyon magasan van a léc – fogalmazott az új államfő beiktatására reagálva Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko mozgalom elnöke a közösségi médiában. Šimečka egyúttal azt kívánta az új államfőnek és az egész országnak, hogy jó döntéseket hozzon, és jó elnök legyen.

„Sok múlik majd azon, képes lesz-e vastag vonalat húzni a választási kampány szerencsétlen, sértő stílusa, és a múltbeli pártszövetségesei mögött” – jegyezte meg Šimečka, és hozzátette, nem szokványos lépés, hogy Pellegrini elfoglalta a Hlas-SD tiszteletbeli elnöki posztját. A PS vezetője szerint az is fontos, hogy »díszállamfő« lesz-e, aki a státuszt és a hivatalosságokat részesíti előnyben, vagy pedig minden ember elnöke lesz.

***

Branislav Gröhling, az ellenzéki SaS elnöke úgy fogalmazott, reméli, Peter Pellegrini nem tér el a hivatalos elnöki esküjétől, és attól az ígéretétől, hogy mindenki elnöke lesz, nem csak azoké, akik rá, vagy a koalícióra szavaztak. Ezt a közösségi hálón mondta a liberálisok vezetője.

Hírdetés

„Beszédében helyesen nevezte megosztottnak a társadalmat az elnök, olyan társadalomnak, amely a gonoszság és a gyűlölet megállításának kihívása előtt áll” – jegyezte meg. Gröhling szerint a megbékélésre is fel kell szólítani, amihez az új államfőnek hozzá kell járulnia. „Az első lépést megtette Peter Pellegrini” – fogalmazott Gröhling.

***

Milan Majerský, az ellenzéki kereszténydemokraták vezetője azt kívánja Peter Pellegrini köztársasági elnöknek, hogy államférfihoz méltó módon lássa el feladatait, és a szűk politikai csoportok érdekeivel szemben mindig a lakosság javát és érdekeit helyezze előtérbe.

„Csak az idő fogja megmutatni, kiállja-e ezeket a próbákat, és hogyan fog emlékezni rá a történelem. Bár nem mindenben értünk egyet az új elnökkel, azt kívánom, erre az időszakra a béke, az összetartás és a jólét időszakaként emlékezzünk majd” – mondta Majerský.

Azt kívánta továbbá az elnöknek, hogy méltósággal képviselje Szlovákiát külföldön, legyen pártokon felüli államfő, és hozza el a megbékélést. „Peter Pellegrini kihívásokkal teli időszakban lép hivatalba, amikor bizalmatlanság, gyűlölet és nyugtalanság uralkodik a társadalomban. Azt várom az elnöktől, hogy békét, egyensúlyt teremtsen, és egyesítse a megosztott társadalmat” – tette hozzá a KDH elnöke.

***

Ferenc pápa gratulált Peter Pellegrinek, akit szombaton iktattak be az államfői tisztségbe. Biztosította őt afelől, hogy imádkozik érte – tájékoztatott a Szlovák Püspöki Konferencia sajtóirodája.

„Szívből gratulálok önnek elnöki mandátuma megkezdésekor, egyúttal imádkozom önért” – fogalmazott üdvözletében a pápa, amelyet Nicola Girasoli szlovákiai apostoli nuncius olvasott fel a pozsonyi Szent Márton-székesegyházban celebrált szentmise végén.

„Hogy Isten erőt és bölcsességet adjon önnek a közjó szolgálatához, az isteni áldás és béke bőségét kérem önnek, és a szeretett szlovák nemzetnek” – tette hozzá gratulációjában Ferenc pápa.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »