Időutazásra fel: a hidegháború korszakát idéző múzeum nyílik Komáromban

Időutazásra fel: a hidegháború korszakát idéző múzeum nyílik Komáromban

Már korábban szárnyra kapott a jó hír, hogy idén a Covid-járvány miatt sem marad el a Komáromi Napok elnevezésű, hagyományos rendezvénysorozat. A sokszínű április végi-május eleji műsorfüzér egyik új színfoltja lesz a hidegháborús múzeum megnyitása a Matica slovenská helyi székházának alagsorában. A legbátrabbak akár egy éjszakát is eltölthetnek a zárt páncélajtó mögött – természetesen a mobiltelefonjuk és a családtagjaik nélkül!

Bizonyára velem együtt sokan emlékeznek még a honvédelmi nevelés órákra, amelyeken lőni is tanultunk, s nem vírusellenes védőmaszkokkal, hanem gázálarcokkal álcáztuk magunkat. Jaj volt annak a diáknak, aki nem tanulta meg azok helyes alkalmazását, hiszen a lehető legrosszabbra kellett felkészülni…! Nos, a szoci időszakába történő időutazásunk során ezt majd újra megtehetjük a tervezett hidegháborús múzeumban, amelyet a jelenlegi Matica-székház, vagyis a hajdani Szakszervezetek Háza alagsorában alakítanak ki.

A látogatókban vélhetően majd vegyes érzéseket kiváltó létesítménynek megfelelő helyszínként szolgál az épület régen kiszuperált óvóhelye, amely ünnepélyes megnyitására az idei Komáromi Napok alatt kerülne sor

– közölte Jozef Černek, a székház igazgatója. Hozzátette: az ötletgazda Ruman Patrik, a Komárom város Víz- és Csatornaművei, vagyis a KOMVaK Rt. direktora, ő pedig szívesen munkálkodik az egyedi terv megvalósulásáért.

„Az illetékesek az egykor a helyi lakosság elrejtőzésére-védelmére hivatott föld alatti bunkert már korábban kisorolták a hivatalos óvóhelyek közül, ezért fontolgattuk, miként tehetnénk azt hozzáférhetővé a nagyközönség részére oly´módon, hogy a hely az ismeretgyarapítást is szolgálja“ – fejtette ki Černek.

Végül úgy döntöttek, hogy a titokzatos alagsori termeket abba a formájukba állítják vissza, amilyennek az átkos rendszer alatt, 1970-ben fogant legszigorúbb norma előírta és megkövetelte.

Hírdetés

Egyúttal a Matica-ház igazgatója olvasóinkat is arra kéri, hogy ha rendelkeznek odahaza már feleslegessé vált, korabeli bútorokkal, azokat ajándékozzák a létesülő múzeumnak. „Szívesen fogadjuk és előre is köszönjük a múltból megőrzött székeket, szekrényeket, függönyöket, televíziókat, rádiókat“ – magyarázta Černek, aki azok segítségével hamisítatlan hidegháborús hangulatot kíván varázsolni az új múzeumba.

Arról is beszámolt, hogy az 500 fős kapacitású, régi óvóhelynek saját kiépített vízvezeték- és filtrációs rendszere van. Lelkes önkéntesek segítségével a meglevő 11 helyiség közül kettőt a hidegháborús múzeum céljára, az eredeti formájába állítanak vissza, miközben a Komáromi Járási Hivatal polgárvédelmi osztálya szakembereinek közreműködésére is számíthatnak. További két teremben pedig a KOMVaK-os szakemberek segítségével kisebb vízügyi múzeum létesül, a város egyik jelképének számító, romantikus stílusú, 28 méter magas Víztorony idei 120. születésnapja alkalmából.

A direktortól azt is megtudtuk, hogy a múzeum látogatóit majd a produkcióikat a székházukban rendszeresen próbáló Slovenskí rebeli csoport színjátszói stílusosan pionír egyenruhában fogják körbevezetni.

A vendégeknek a különféle meglepetéseken kívül szimulált riadókban, gázálarc-próbákban is részük lehet. Sőt, a legbátrabbak egy éjszakát akár a bezárt páncélajtó mögött tölthetnek, miközben még mobiltelefonon sem léphetnek kapcsolatba a külvilággal.

Nos, nem biztos, hogy miután kattan a zár, nyugodt álomra szenderülnek…

Jozef Černek végül leszögezte: a hidegháborús múzeum működtetésével a fő céljuk az, hogy az emberek ismét tudatosítsák, milyen nagy érték is a sokaknak természetesnek, megváltoztathatatlannak tűnő béke. Továbbá, hogy minden tőlük telhetőt elkövessenek annak érdekében, hogy már sose kelljen átélnünk a (hideg)háborús időszakot, amikor mindent fortélyos félelem igazgat, ahogy az a szocializmus éveiben Csehszlovákiában is történt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »