Idén csaknem 14,3 millió eurót kapnak a pártok a választási eredményekért

Idén csaknem 14,3 millió eurót kapnak a pártok a választási eredményekért

Idén csaknem 14,3 millió eurót kapnak a politikai pártok a tavalyi parlamenti választások eredményéért. A hozzájáruláson nyolc párt és egy koalíció osztozik, amelyek a szavazatok legalább három százalékát szerezték meg a választásokon – derült ki a pénzügyminisztérium által a TASR-nek átadott adatokból. A választási hozzájárulást a pártoknak évente fokozatosan, a 2023-tól 2027-ig tartó négyéves választási időszak alatt fizetik ki. A hozzájárulás teljes összege 92,87 millió euró.

A legtöbb pénzt, csaknem 3,6 millió eurót a választások győztese, a Smer-SD kapja. Ezt követi a Progresívne Slovensko több mint 2,8 millió euróval, majd a Hlas-SD következik csaknem 2,4 millió euróval. Az OĽANO koalíciója (ma Szlovákia mozgalom – szerk. megj.), a Keresztény Unió és a Za ľudí csaknem 1,5 millió euróval, míg a KDH több mint 1,1 millió euróval gazdagodik. Az SaS 1,04 millió eurót, az SNS pedig több mint 935 000 eurót kap.

Hírdetés

2024-ben azok a szubjektumok is hozzájárulást kapnak, amelyek nem jutottak be a parlamentbe, de a szavazatok több mint három százalékát szerezték meg a választásokon. A Republika mozgalom csaknem 460 ezer eurót, a Szövetség pedig több mint 424 ezer eurót kap.

A pénzügyminisztérium általában a nyári hónapokban küldi a hozzájárulásokat. A teljes hozzájárulást minden évben fokozatosan, a választási időszak végéig, azaz 2027-ig kapják meg a pártok. A hozzájárulás három részre oszlik: az állami költségvetésből a szavazatokért, a tevékenységért és a mandátumért.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »