Idén a szokottnál korábban fogadhatják el a jövő évi költségvetést

Idén a szokottnál korábban fogadhatják el a jövő évi költségvetést

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta Kövér László házelnöknek a kormány 2024-es tavaszi parlamenti ülésszakra szóló jogalkotási programját, melyben 18 törvényjavaslat/módosítás szerepel.

Számos kulcsfontosságú téma „időzítése” kiderült a dokumentumból. A tavaszi ülésszakban kerülhet sor a vízközműszolgáltatásról szóló törvénymódosítás, az igazságügyi tárgyú törvénymódosítások, valamint a külföldi bizonyítványok és oklevelek hazai elismerésével kapcsolatos szabályok megtárgyalására.

Érdekesség, hogy a 2025-ös központi költségvetés elfogadása is a tavaszi ülésszakra van „beprogramozva”: a javaslatot a pénzügyminiszter áprilisban nyújtja be, a parlament pedig júniusban szavazhatja meg – derül ki az atv.hu összegzéséből. Mint megjegyzik,

Hírdetés

ez az eddigi gyakorlatnál is korábbi elfogadást jelenthet,

az előző években ugyanis jellemzően júliusban szavazott az Országgyűlés a következő évi büdzséről (amit aztán többször is módosítottak). Idén azonban június 9-én Európai Parlamenti és önkormányzati választás lesz, minden bizonnyal ez indokolhatta a költségvetési zárószavazás előre hozását.

Szintén tavasszal érkezhet az uniós minimálbérről szóló törvényjavaslat is, amelyet a kormány jogalkotási programja szerint Nagy Márton tárcája nyújt be áprilisban, a parlament pedig májusban szavazhatja meg.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »