Idegesítik az új, rögzített kupakok? Ez az oka az újításnak

Idegesítik az új, rögzített kupakok? Ez az oka az újításnak

A PET-palackok műanyag kupakjainak új dizájnja felháborodást váltott ki jó néhány fogyasztóban, de vajon mi áll a lépés hátterében?

Az új dizájn meglehetősen egyszerű. A nálunk megszokott és teljesen lecsavarható kupakok helyett további műanyag csíkok kötik össze a kupakot a palackkal – számol be az Euronews portál. A Coca-Cola volt az első társaságok egyik, amelyik jóváhagyta ezt a változást, mivel tavaly Európa-szerte bevezették ezt a dizájnt.

„Ez a kis változtatás nagy hatást gyakorolhat, mivel biztosítja, hogy a fogyasztók újrahasznosítsák a palackjainkat, és egyetlen kupak se marad újrahasznosítás nélkül” – mondta Agnese Filippi, az írországi Coca-Cola menedzsere.

Miért van a kupak a műanyag palackokra rögzítve?

Hírdetés

Júliusig minden EU-tagországnak kötelezően el kell távolítania a 3 liternél kisebb űrtartalmú műanyag palackok levehető kupakját. Ez a szabályozás része a 2018-as EU-irányelvnek, amelynek célja az egyszer használatos műanyaghulladék mennyiségének csökkentése.

A műanyaghulladék elleni küzdelem részeként tiltották be Európában a levehető kupakokat. A legszennyezettebb helyeknek a strandok minősülnek. Mivel jelenleg a műanyaghulladékok nagy részét nem hasznosítják újra, így az óceánjainkba kerülnek. A tudósok becslése szerint a műanyagok előállítása és elégetése során több mint 850 millió tonna üvegházhatású gáz került a légkörbe 2019-ben.

Az EU bízik benne, hogy a rögzített kupakok miatt kevés lesz a valószínűsége annak, hogy az emberek kidobják őket, mivel így az egész palackot ki kell dobniuk.

Az EU-tagállamok mindaddig meghatározhatják saját tervezési követelményeiket, amíg a kupak a használat során rögzítve marad a palackokon. Tehát a Coca Colához hasonló italokon jelenleg látható dizájn nem az egyetlen lehetséges, bár piaci domináns pozíciójuk miatt ez lesz a leggyakoribb. Más nagy italgyártó cégek szintén átvették a Coca Cola dizájnját.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »