IÁ-katonák ellen indítottak hajtóvadászatot Irakban

Az iraki terrorellenes szolgálat (CTS) pénteken hajtóvadászatot indított az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai ellen az ország több részében – erről maga a CTS számolt be egy közleményben.

A közlemény szerint a CTS hírszerzési jelentések alapján hajnalban őrizetbe vett terroristagyanús személyeket a fővárosban, Bagdadban, a nyugati el-Anbár és az északi Kirkuk kormányzóságban. Az elfogott gyanúsítottak a feltételezések szerint kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal, és információval rendelkeznek a csoport vezetőiről az országban – teszik hozzá a beszámolóban.

A közleményben hozzáteszik továbbá azt is, hogy a CTS tagjai folytatják a műveleteket a következő napokban az Iszlám Állam további tagjai ellen.

Hírdetés

A műveletet egy nappal azután indították, hogy csütörtökön kettős öngyilkos robbantásos merényletet követtek el a bagdadi Báb as-Sarkí nyüzsgő piacán, legalább 32 ember meghalt, több mint 100 megsebesült. Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletért, amelyet állítása szerint síiták ellen akart elkövetni. Az Iszlám Állam szunnita szélsőségesei eretnekeknek tartják a síitákat, és rendszeresen meggyilkolásukra biztatják követőiket.

A mostanihoz hasonló merényletek ritkaságszámba mentek Bagdadban, miután az iraki biztonsági erők 2017 végén győzelmet hirdettek a dzsihadisták ellen.

Bár az Iszlám Állam döntő vereséget szenvedett, és elvesztette korábbi területeit mind Szíriában, mind Irakban, szétszéledt harcosai közül jó páran bevették magukat a sivatagokba, és onnan kiindulva hajtanak végre támadásokat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »