Hrabko: Kovařík lemondásával erősödött Mikulec pozíciója

Hrabko: Kovařík lemondásával erősödött Mikulec pozíciója

A belügyminiszter pozíciója megerősödött, miután az országos rendőrfőkapitány lemondott a pozíciójáról. Ugyan az ellenzék továbbra is Roman Mikulec leváltását szorgalmazza, de a kormánypárti Sme rodina ezt már nem akarja.

Ezt Juraj Hrabko politikai elemző nyilatkozta a TASR egyik televíziós műsorában.

Hrabko a rendőrfőnök döntését helyesnek tartja, és szerinte időben lépte meg.

Elmondása szerint nem lehet valaki egyszerre gyanúsított és rendőrfőnök is.

Hrabko úgy véli, az ellenzék továbbra is azon dolgozik majd, hogy Mikulecet leváltsák, de nincsenek elegen. Hrabko sajnálatosnak tartja a legutóbbi törvénymódosítást, amely alapján nem a belügyminiszter választja ki a rendőrfőkapitányt. Hrabko szerint a belügyminiszter felelős a rendőrség lépéseiért, és közvetlenül befolyást kell gyakorolnia a rendőrség munkájára. Ezzel a törvénymódosítással ugyanis csak tovább bonyolódik a helyzet, és komplikáltabb lesz a rendőrfőnök kiválasztása.

Mivel most a parlament választja ki a rendőrfőnököt, ezért a koalíciónak előre meg kell állapodnia, és konszenzusra kell jutniuk. Ha a koalíción belül nincs megegyezés a közös jelöltben, az az ellenzéknek kedvez, és ez máris politikai konfliktushoz vezethet.

Hrabko kifejtette véleményét Vladimír Pčolinský szabadon engedéséről is. A politikai elemző szerint

Hírdetés

a Legfőbb Ügyészség csak a törvényes felhatalmazásával élt.

Ezzel persze nem kell egyetérteni, de el kell fogadni. Hrabko ezt a népszavazással állította párhuzamba, amikor is az Alkotmánybíróság nem tartotta legitimnek az előrehozott választásokról szóló referendumot. Hrabko irrelevánsnak nevezte azt az érvet, miszerint a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) volt elnökének a helyzetét már jóval korábban tárgyalta volna a bíróság. Hrabko szerint mindenkit lehet politikailag kritizálni, még a főügyészt, Maroš Žilinkát is, de szerinte túlzás mindenért őt hibáztatni.

Hrabko a Za ľudí párt széteséséről is elmondta az észrevételeit. Az elemző szerint,

ha a Za ľudí szétesik, az nagy hatással lesz a koalícióra.

A kulcskérdés nem a képviselők számában van, mert az OĽaNO, az SaS és a Sme rodina a Za ľudí képviselői nélkül is tud kormányozni. Ha a Mária Kolíková körül szerveződő képviselői csoport pártot alapít,

akkor át kellene írni a koalíciós szerződést, mert ők lennének az ötödik párt a koalíción belül.

A másik alternatíva, hogy ezek az emberek átlépnek egy másik pártba, vagy az ellenzék padsoraiban foglalnak helyet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »