Hrabko: A választási időszak lerövidítéséhez nincs szükség alkotmánymódosításra

Helyes lépés lenne az alkotmánymódosítás a választási időszak népszavazással vagy parlamenti szavazással történő lerövidítésének lehetőségével, de a parlament e nélkül: szavazással is lerövidítheti a választási időszakot, mondta Juraj Hrabko publicista mondta a TASR TV-ben.

Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kormánykoalíció egy olyan mondattal egészítette ki az alkotmányt, amely kifejezetten megtiltja az Alkotmánybíróságnak, hogy az alkotmányos törvények és az alkotmány összhangját bírálja. A parlament tehát megszavazhatja a választási időszak lerövidítését, ahogy azt már korábban is megtette, és ezt az Alkotmánybíróság nem bírálhatja.

Ha a képviselők alkotmányos törvényt fogadnának el a választási időszak lerövidítéséről, az Alkotmánybíróságot kisakkozzák a játékból”

– állítja Hrabko. Szerinte az előrehozott választások, valamint a kisebbségi kormányzás lehetősége a demokratikus társadalom normális politikai eszközei, maguk a politikusok döntik el, hogy élnek-e valamelyikkel ezek közül.

Más kérdés viszont, állítja a publicista, hogy egy Eduard Heger által vezetett kisebbségi kabinet reálisan képes lenne-e hosszú távon irányítani az országot.

Szerinte az SaS még dönthet a kormánykoalícióba való visszatérésről. Ha azonban az SaS miniszterei valóban lemondanának, akkor a publicista tisztázatlan, ad hoc stratégiákon alapuló kormányzásra számít. „Meglátjuk, kinek lesz ez jó, de a jelenlegi kormánynak biztosan nem” – véli Hrabko.

Hírdetés

Ebben az esetben véleménye szerint fontos szerepe lenne a Sme rodina mozgalom vezetőjének, Boris Kollárnak abban, hogy támogatást keressen a parlamentben.

Hrabko szerint az a lehetőség, hogy az ellenzék kihasználná számbeli fölényét, és teljesen blokkolná a parlament tevékenységét, irreális.

Inkább arra számít, hogy a kormánykoalíció többi tagja nyomást fog gyakorolni az SaS-re, hogy támogassa legalább azokat a törvényeket, amelyek a kormányprogramban szerepelnek.

Hrabko szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy a kormánykoalícióban a helyzet konszolidálódik a koalíciós vezetők szombati (augusztus 20-i) találkozója után.

Eddig nem úgy tűnik, hogy ki akarnának békülni, inkább sértegetik egymást, és egyre többet vitatkoznak”

– jegyezte meg. Szerinte az egész már csak annak értelmezéséről szól, ki lesz a hibás a kormány bukásáért.

Amennyiben a politikai fejlődés az egyes politikai szereplők korábbi nyilatkozatainak megfelelően folytatódna, és az SaS-miniszterek augusztus végén lemondanának, akkor Zuzana Čaputová államfőn lenne a sor, mondja Hrabko. „Ő dönt arról, hogy elfogadja-e a lemondásukat és mikor. Ha elfogadja, a kormány egyes tagjait meg kell bíznia a szóban forgó szaktárcák vezetésével” – magyarázta Hrabko. Emlékeztetett arra is, ha ezt követően Heger miniszterelnök javaslatokkal érkezhet az új miniszterekre vonatkozóan, és ismét a köztársasági elnökön múlik, hogy egyetért-e azokkal.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »