Hrabko: A kormánykoalíció állapota a világ politikai csodája

Juraj Hrabko publicista szerint a jelenlegi helyzet, miszerint az SaS a kormány része, de nem része a kormánykoalíciónak, annyira nem szokványos, hogy a világ politikai csodájához hasonlítható.

Szerinte az SaS és az OĽANO politikusai olyan helyzetbe lavírozták magukat, amit nagyon nehéz lesz megoldaniuk anélkül, hogy valamelyik párt politikai vereséget ne szenvedjen.

Nem lehet döntést hozni a kormányban úgy, hogy az ember nem tagja a kormánykoalíciónak. Ha az SaS megteheti, és mindenki belenyugszik abba, hogy egy ilyen politikai csoda lehetséges, akkor ezt más politikai pártok is megtehetik”

– állapította meg Hrabko.

Szerinte nem zárható ki az a változat sem, hogy Szlovákiában spontán és gyakorlatilag szabályok nélkül alakul a kormány. „Az egyik legnagyobb probléma az, hogy a szlovák politikának nincsenek szabályai. Itt nagyon magas a pártkreativitás, semmit sem lehet előre feltételezni, mert még az alapvető politikai szabályok és értékek sem érvényesülnek” – fűzte hozzá.

Hírdetés

Hrabko szerint, ha az SaS vissza tudna lépni attól a követelésétől, hogy Igor Matovič (OĽANO) mondjon le a pénzügyminiszteri posztjáról az új koalíciós szerződés aláírásáért cserébe, az átmenetileg megnyugtatná a helyzetet, de nem oldaná meg véglegesen.

Mint mondja, a két éve megkötött koalíciós szerződés egészen jó volt, s egyáltalán nem biztos, hogy az új koalíciós szerződést nem fogják megszegni. Ez a kormánykoalíció ugyanis képtelen erre.

Hrabko szerint még az a változat sem oldaná meg a helyzetet, amelyben az SaS továbbra is támogatná a kormányt, de minisztereinek részvétele nélkül.

Ha az SaS miniszterei lemondanak, és az SaS visszatér a parlamentbe, az ellenzéknek, Robert Ficónak, Peter Pellegrininek vagy bárki másnak kötelessége Igor Matovič menesztését javasolni”

– magyarázta.

„És érdekes lenne figyelemmel követni, hogyan viselkedne az SaS egy ilyen szavazáson” – mutatott rá. „Az államfő által megvétózott inflációs csomagról szóló szavazás esetében ugyanis éppen az SaS volt az, amely keményen bírálta az OĽANO-t és Boris Kollár pártját az ellenzékkel való szavazásért” – fűzte hozzá a publicista.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »