Hozzunk jó döntéseket! – Nagyböjti lelkigyakorlat Udvardy György érsekkel (VI. rész)

Hozzunk jó döntéseket! – Nagyböjti lelkigyakorlat Udvardy György érsekkel (VI. rész)

Udvardy György veszprémi érsek hét alkalommal tart szerdánként nagyböjti lelkigyakorlatot Veszprémben, a Feltámadt Üdvözítő (Károly-) templomban, az esti szentmise keretében. A főpásztor hatodik elmélkedése március 20-án hangzott el, Hozzunk jó döntéseket! címmel. Ezúttal az Egyházhoz tartozásunkra, kötődésünkre, a helyes döntés meghozatalára hívta fel a figyelmet.

A március 20-i katekézisen az érsek hangsúlyozta, hogy

Az Egyház melletti döntés nem csupán az intézményhez való kötődést, hanem az egymás iránti felelősséget és a közösségben való szolgálatot is magában foglalja.

Udvardy György emellett kiemelte az Egyház szentségének, apostoliságának és reménykeltő szerepének fontosságát az emberi életben. A bizalom az Egyházban és az Istenben gyökerezik, és a szeretet és a szolgálat gyakorlásával erősödik meg. A főpásztor arra buzdított, hogy éljünk az Egyház szentségeivel, és tegyünk aktív döntést mellette az életünk minden területén.

Alább Udvardy György érsek tanításából közlünk részletet.

*

Kedves Testvérek!

Hírdetés

Folytatjuk közös nagyböjti készületünket. Ebben a nagyböjtben az életünk döntéseire irányítjuk a figyelmünket a nagyböjtnek a lelkületében, a húsvét fényében, amikor igenis bűnbánatot akarunk tartani, és meg akarjuk vizsgálni saját döntéseinket is, életünk döntéseit. Ebben a sorban már volt szó az élet melletti döntésről, saját életem melletti döntésről, Jézus Krisztusról, és volt szó arról a döntésről, amit meg kell hoznunk, ami a mellett az élet mellett szól, ami a halálon át vezet az örök életre. Jézus tárta fel ezt nekünk. A mai alkalommal egy másik nagyon fontos döntésről szeretnék beszélni a megtérés és a húsvét fényében, ez pedig döntés az Egyházam mellett.

A döntéseink a keresztségünkből fakadnak. A keresztség önmagában már döntés. Döntöttem Jézus Krisztus mellett és döntöttem mindazok mellett, akik ismerik Krisztust. Az Egyház melletti döntés azonban furcsának tűnhet, különösen egy nagyböjti készület idején. Miért? Mert első hallásra nem biztos, hogy fontosnak tűnik.

Mi köze a lelki életemhez annak, hogy hogyan gondolkodom az Egyházról? Miben áll dönteni az Egyház mellett? Az Egyház gyermeke vagyok, vasárnap részt veszek a szentmisén, imádkozom – akkor most döntöttem, vagy nem döntöttem? Mi mellett és miben kellene dönteni? Dönteni az Egyház mellett, a múltja mellett, a kiterjedtsége mellett, intézményei mellett, vagy éppen egy-egy közösség mellett. Azt is látjuk, hogy az Egyházban is, főleg az intézményi megjelenési formájában sok változás van. A kétszáz évvel ezelőtti hívek is találkoztak az Egyház egy formájával, mi egy másikkal, de lényegileg ugyanazzal az Egyházzal. Akkor most a döntés mire irányuljon?

Valójában az Egyház melletti döntést, ha össze akarnám foglalni, hogy miért fontos, akkor azt mondanám,

Ez egy szentségi valóság, az Egyház és egy konkrét valóság, mert mi, konkrét emberek alkotjuk. Az Egyházról azt is állítjuk, hogy Isten országa, és azt meg is szeretnénk élni, hogy tényleg az az Egyház, amit most megélünk, amelynek tagjai vagyunk, ez tényleg az Isten országát képviseli. Leegyszerűsítve úgy kellene feltennem ezt a kérdést nagyböjtben, húsvétra készülve, hogy

Udvardy György veszprémi érsek hatodik nagyböjti elmélkedése teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »