Hozamvisszaesés várható idén a gabonafélék terén Szlovákiában

Hozamvisszaesés várható idén a gabonafélék terén Szlovákiában

Nyitókép: SITA

A 2024-re vonatkozó első termésbecslések szerint a sűrű gabonafélék hozama több mint 14%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A sűrű gabonafélék össztermése 2,7 millió tonna szinten várható, ami csaknem 460 ezer tonnával kevesebb a tavalyi össztermésnél.

A búza termőterületének csökkenése jelentősen hozzájárult ehhez a csökkenéshez. A sűrű vetésű kalászosok  vetésterülete 506,9 ezer hektár volt, ami 7,8%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A repcetermés csökkenése éves szinten 22%-kal várható. Hektáronként 2,95 tonnás termés mellett közel 420 ezer tonnás terméssel számolnak

Az adatok a betakarítás első becsléséből származnak, amelyet a Statisztikai Hivatala dolgozott fel a 2024. június 20-i adatok alapján.

Hírdetés

A Statisztikai Hivatal összesítése szerint a Szlovákiában leggyakrabban termesztett búzát idén 349 ezer hektáron termesztik, ami közel 14%-kal kevesebb, mint tavaly.

Kisebb területen nagyobb terméshozam

„Az átlagos hektártermés várhatóan eléri az 5,65 tonna búzát hektáronként, ami 4,8%-kal több a 2019-2023 közötti ötéves átlagnál. A teljes búzatermés így közel kétmillió tonnát fog elérni”

– számolt be a Statisztikai Hivatal.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »