Hosszú szünet után ismét iráni diplomaták érkeztek Szaúd-Arábiába

Irán hat éve először küldött diplomatákat Szaúd-Arábiába, a síita állam külügyminisztériuma hétfőn arról tájékoztatott, hogy a három képviselő a dzsiddai székhelyű Iszlám Együttműködés Szervezetében (OIC) folytatja a 2016-ban megszakadt munkát.

Irán és Szaúd-Arábia között hat éve szűntek meg a diplomáciai kapcsolatok, miután 2016-ban Iránban szélsőségesek megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét. Ezt követően Rijád az OIC iráni diplomatáit is kiutasította, a két ország pedig több, a térségben zajló konfliktusban – egyebek között a jemeni és a szíriai polgárháborúban – szemben álló feleket támogat.

Hírdetés

Az elmúlt hónapokban mindazonáltal több, iraki közvetítéssel tető alá hozott egyeztetést tartottak, amelyekről a felek visszafogottan bár, de derűlátóan nyilatkoztak.

A múlt héten az iráni parlament egyik törvényhozója, Dzsalil Rahimi azt mondta, hogy nemsokára újranyithatják a rijádi és teheráni nagykövetségeket. Hétfői sajtótájékoztatóján Szaíd Hatibzadeh teheráni külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban csupán annyit mondott, Irán mindig is jelezte: kész újranyitni rijádi külképviseletét.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »