Hórekordhoz közelítenek Alaszkában

Még sohasem esett le ilyen korán több mint 2 és fél méteres hó az alaszkai Anchorage-ben. A hatóságok a hó súlya alatt roskadozó háztetők beomlásának veszélyére figyelmeztettek.

Anchorage is on track to break its all-time record of 134.5 inches of snow this winter. ❄️ ⁣https://t.co/0zY17Cv2Eo pic.twitter.com/Oy2z6QiIgc

— AccuWeather (@accuweather) January 30, 2024

A várost jelenleg már 2,65 méteres hó borítja, csak az elmúlt napokban 43 centi friss havat hozott magával a viharos időjárás. Jó esély van rá, hogy idén megdőljön a mindenkori hórekord, és a lehullott hó magassága meghaladja a 342 centimétert a városban.

Today, the official snow measurement at Anchorage was 37 inches. The last time the snow measurement in Anchorage was 37 inches was in 1959. And yes, we are aware that we are running out of room on the measuring stick. #snow #AKWX pic.twitter.com/mB96iXbjj8

— NWS Anchorage (@NWSAnchorage) January 30, 2024

A hóhelyzet miatt a tanítás is csak online folyik, akárcsak annak idején a koronavírus-járvány alatt.

Hírdetés

Tavaly 274 centi hó esett Anchorage-ban. Utoljára az 1950-es évek közepén fordult elő, hogy két egymást követő évben több mint 254 centi hó lepte be a várost.

A roppant hóréteg miatt már beomlott négy raktárépület teteje, de személyi sérülés nem történt. Tavaly 16 épület teteje szakadt be, és egy ember életét vesztette egy edzőteremben.

A moose brought traffic to a halt crossing the road in Anchorage, Alaska, on Sunday as more snow blanketed the region. pic.twitter.com/Mb7tHHYvW1

— AccuWeather (@accuweather) January 29, 2024

A helyi illetékesek arra figyelmeztették a lakosságot, hogy lapátolják le a tetőről a havat, mert a hó súlya négyzetméterenként több mint 146 kilót nyom.

Alaszka fővárosában, Juneau-ban januárban már szintén csaknem kétméteres hó hullott le.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »