Hontalanságra kárhoztatva

Hontalanságra kárhoztatva

Szántó Dániel, az első világháborúban szolgált magyar közlegény lelke már majdnem hét évtizede pihent az elesett, hősi halált halt honvédek temetőjében, az ojtozi szorosnál. Nem panaszkodhatott az eddigi állapotára, mert a halottaknak kijáró ima szerint testét befogatta a föld és pihenése csendes volt.

A múltesztendőben hallott ugyan kopácsolásokat a sírja fölött, ott ahol saját nevével ellátott kőkeresztje állt a következő rövid felirattal: Szántó Dániel közlegény. A kopácsolásnak nem tulajdonított különösebb figyelmet, legalább is nem annyit, hogy ezért pihenését hosszabb időre megszakítsa. Talán egy vascsőrű fakopács gondolta félálomban, amely csőrét az ö kövén próbálgatja. A lélek már megszokta azt a lakhelyet, amitől a test rettegett. Majdnem meg is szerette, nem érezte sem tágasnak, sem túlságosan szűknek, sem hidegnek vagy melegnek. Otthonos kis sírjában, a viszonylag épen maradt csontjainak társaságában türelmesen várta a rendes feltámadást.

Hírdetés

Igen ám, de az utóbbi időben már nem is tudja pontosan mennyi ideje, mert a sírok már a túlvilághoz tartozván ott az idő fogalma átértékelődik, Dani lelke megérezte, hogy nincs egyedül. Ettől a pillanattól megszűnt a békés nyugalma, és egyre jobban zavarni kezdte vélt társasága. Addig emésztette magát afölött a hallatlan orcátlanság fölött, mert ki az, aki vette a bátorságot, hogy saját sírjába az ő tudta, és engedélye nélkül behatoljon, amíg már nem bírta tovább, és megszólalt bosszúsan Dani lelke:


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »