Hónapokig tartott a Hamasznak a támadás előkészítése

Hónapokig tartott a Hamasznak a támadás előkészítése

2023. 10. 12.

A Hamász hónapokig készítette elő nagyszabású támadását Izrael ellen – közölte a szervezet libanoni száműzetésben élő egyik magas rangú tisztségviselője csütörtökön.

Ali Baraka a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a támadás időpontjáról csak kevés Hamász-vezetőnek volt tudomása.
“Hónapokig tartott a művelet előkészítése. Eddig sikerült elérnünk, amit akartunk. Később fogolycserét szeretnénk kikényszeríteni” – ismertette.

Baraka hozzátette, hogy a közvetett tárgyalások a foglyok szabadon engedéséről csak egy tűzszünetet követően indulhatnak meg.

A Hamász-tisztségviselő szerint fegyvereseiknek október 7-én sikerült támadást indítaniuk több mint ötven ellenőrzőpont és település ellen.

“Az ellenállás (a Hamász) a térségben elfoglalt katonai ellenőrzőpontokat és a cionisták hadserege gázai hadosztályának parancsnokságát, miközben túszul ejtett nagyszámú tisztet és katonát ebből a hadosztályból” – fűzte hozzá.

Baraka szerint az izraeli hadsereg most bosszút áll a palesztin népen egy “megsemmisítő háborúval”. Leszögezte, hogy a Gázai övezetben élő palesztinok nem félnek az izraeli szárazföldi beavatkozástól. Úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezet lesz “az izraeli hadsereg temetője”.

Hírdetés

“A Hamász mozgalom nem elszigetelt. Az arab és muszlim nemzetek, valamint a világ szabad népeinek része vagyunk. Nemzeti felszabadítási mozgalom vagyunk, amely földünk és szent helyeink felszabadításáért, valamint a palesztin menekültek hazájukba való visszatéréséért harcol” – jelentette ki.

A szövetségeseikre – a libanoni síita Hezbollahra és Iránra – tett utalással figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael megpróbálja megrohamozni a Gázai övezetet, a Hamász nem lesz egyedül.

 Baraka szerint felkészültek egy hosszan tartó konfliktusra.

“Van elegendő fegyverünk és felszerelésünk, hogy ellen tudjunk állni a megszálló erőknek” – hangoztatta a Hamász illetékese.

Baraka szerint a Hamász legyőzte az izraeli hadsereget, az “papírtigrisnek” bizonyult.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 ember halt meg, a sebesültek száma mintegy 5600, és további körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva.

A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek palesztin halálos áldozatainak száma meghaladta az 1400-at, a sebesülteké pedig a 6000-et.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »