Holokauszt-emlékműveket firkáltak össze „antiszemita” graffitikkel Litvániában

Holokauszt-emlékműveket firkáltak össze „antiszemita” graffitikkel Litvániában

„Litvánia egyik jelentős holokauszt-emlékművét Ponariban antiszemita graffitikkel firkálták össze” – közölte a Simon Wiesenthal Központ.

A graffiti állítólag az ukrajnai orosz katonai invázió iránti támogatását fejezte ki, és „komoly aggodalomra ad okot” – közölte a szervezet.

„A helyi zsidó közösséget kapcsolatba hozni az ukrajnai orosz invázióval teljesen hamis és nagyon veszélyes vádaskodás, amely az antiszemitizmus terjedésére ösztönözhet, és a zsidók személyek és zsidó intézmények elleni támadásokra bátoríthat” – mondta Dr. Efraim Zuroff, a központ kelet-európai ügyekért felelős igazgatója.

„Felszólítjuk a helyi hatóságokat, hogy a lehető leggyorsabban tartóztassák le és büntessék meg ezen incidensek elkövetőit” – mondta.

Hírdetés

A litvániai zsidó közösséget „megdöbbentették” az emlékművek elleni festékszórós támadások, és a kormányhoz fordultak.

„Tudomásunk szerint ez egy új eset, a második péntek óta” – idézte Rūta Ribinskaitėt, a zsidó közösség képviselőjét a BNS hírportál.

„Közösségünk képviselői részt vettek abban, hogy az emlékművet rendbe hozzák, és eltakarították azokat a szörnyű szimbólumokat” – mondta.

Mindkét támadás során a „V” és a „Z” betűket firkáltak az emlékművekre, amelyek eredetileg orosz katonai hadosztályjelzésekből Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletének jelképei lettek, Oroszországban támogatólag viselik az emberek, de például a Német Szövetségi Köztársaságban a horogkereszt sorsára jutott a Z-betű, ugyanis a buzgó németek betiltották azt.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »