Hogyan előzzük meg a fejfájást a kánikulában?

Hogyan előzzük meg a fejfájást a kánikulában?

A fejfájás kockázata 8%-kal növekszik minden olyan esetben, amikor a hőmérő higanyszála 9 fokkal feljebb kúszik. Hogyan vészeljük át ezeket a napokat?

Amikor a napi középhőmérséklet tartósan magasan van, nemcsak a krónikus betegek és az idősek érezhetik levertnek magukat.

A hőség kitágítja a fejben található ereket, melyek így nyomást gyakorolnak a környező idegvégződésekre, ez pedig fájdalommal jár.

Bár a fejfájás az ember fizikai gyötrelmei között az elsők között van, és a nők gyakrabban szenvednek tőle, mint a férfiak.

Orrüregi, orr-melléküregi gyulladások okozta fejfájás

Ha már kicsit megfáztunk, az orrüregek már nem tudnak megfelelő gyorsasággal alkalmazkodni a megváltozott nyomáshoz, amikor egy nyári vihar erősen lecsökkenti a légnyomást. Ez is eredményezhet a szokásosnál erősebb homloktájéki fájdalmat.

Előzzük meg a tüneteket!

Cserélje ki a légszűrőjében a filtert olyan, nagy hatékonyságú, új szűrőre, amely kiszűri a pollent, port, penészt és a levegőben lévő baktériumokat, melyek gyulladást okozhatnak az orrüregben.

Ha Ön allergiára hajlamos, próbálja ki a sópipát, vagy inhaláljon meleg sós vizet hetente kétszer.

Rettegett ellenség: a migrén

A leggyakoribb, és egyik legtöbb fájdalmat okozó betegség a migrén.

Hírdetés

Az ezt követő idegfájdalom átható szenvedést okoz, melynek időtartama négy órától három napon át is eltart. Tudósok vizsgálják, hogy miért fogékonyabb néhány nő a migrénre, mint más társaik, de feltételezik, hogy a dolog kapcsolatban áll az öröklődéssel is – a legtöbb migréntől szenvedő embernek a családjában is előfordult migrénes beteg.

Ha nem biztos abban, hogy fejfájásait a migrén számlájára írhatja, érdemes megvizsgálni életvitelét. Egyéb fájdalom is megakadályozhatja a normál napi életvitelt, esetleg a fényérzékenység, émelygés, hányinger is csak növeli a fejfájás esélyeit.

Hogyan kezeljük a migrén okozta fájdalmakat?

Csupán egyetlen fájdalomcsillapító bevétele kevés enyhülést hoz. Jeges borogatással fokozhatjuk a hatását; de a migréntől szenvedők többsége olyan, orvos által felírt, triptán tartalmú készítményeket szed, amelyek úgy fejtik ki hatásukat, hogy szűkítik az agyat körülvevő ereket.

Akkor a leghatásosabbak ezek a gyógyszerek, ha már a fájdalom jelentkezésének kezdetén bevesszük őket.

Kérje meg orvosát, hogy ellenőrizze az Ön magnéziumszintjét, annak tisztázására, nincs-e szüksége magnéziumpótlásra.

Ez az ásvány szorosan kötődik a szerotoninhoz (ahhoz az idegrendszeri ingerületátvivő anyaghoz, mely szabályozza – többek között – a keringési funkciókat a szervezetben. 

A szerotonin egy kémiai jelátvivő anyag az idegsejtek között, az agy egyik „többfunkciós” neuro-transzmittere, amely számos különböző élettani, endokrin és viselkedési folyamatot szabályoz.) Az elégtelen mennyiségű magnézium a keringésben meggátolhatja a szerotonintermelést és ennek hiányában gyulladásos folyamatok léphetnek fel.

Ezek a rohamszerű fájdalmak olyanok, mintha egyóriási gumipánt szorítaná az ember agyát. Az amerikaiak 78 százalékánál jelentkezik ez a típusú migrén, havonta akár 15 alkalommal is.

Nyeljen le gyorsan egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót! Lehet ez aszpirin, panadol vagy ibuprofen. Alkalmazzuk azonnal, amint a fejbőr feszülését érzi! Megpróbálkozhat lidocain tartalmú izomlazító gél bemasszírozásával is a váll és a nyak területén is.

 A rendszeres testmozgás abban is segít, hogy az izmokon kívül megerősödjön a keringési- és nyirokrendszer is, így jobban ellenállhat a fejfájáskeltő gyulladásoknak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »