„Hogy ne csak elmenjünk egymás mellett, hanem találkozzunk is”

„Hogy ne csak elmenjünk egymás mellett, hanem találkozzunk is”

A „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között” elnevezésű uniós projekt célja a Horvátország és Magyarország közötti együttműködés erősítése egymás nemzeti kisebbségeinek bevonásával. A projekt résztvevői – a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK), Pécs város horvát önkormányzata, az Eszék-Baranya megyei turisztikai közösség, valamint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed – képviselői ismét üléseztek, további egyeztetés céljából.

Az ülésre ezúttal Magyarországon, a pécsi Horvát Házban került sor. A tanácskozás házigazdája Blažetin István, a pécsi horvát önkormányzat elnöke volt, jelen volt – többek között – Ivana Jurić, Eszék-Baranya megye turisztikai közösségének elnöke, Kőszegi Sámuel, a Zsolnay Kulturális Negyed divízióvezetője, a HMDK-t Matijević Olivér ügyvezető elnök képviselte.

Mint ahogy még az eszéki nyitókonferencián elhangzott, a projekt keretében az elnyert támogatásnak köszönhetően több horvátországi magyar, illetve magyarországi horvát rendezvény valósulhat meg, továbbá a nem nemzetiségi programok népszerűsítésére is sor kerül a határ mindkét oldalán, ezzel is ösztönözve a határon átnyúló mobilitást.

A mostani ülésen folytatódott az egyeztetés a projekt keretében megvalósuló eseményekről, valamint azok népszerűsítéséről. Nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy felkeltsék az érdeklődést programjaik iránt a határ mindkét oldalán.

– Szeretnénk létrehozni egy mobiltelefonos alkalmazást, amelyet elérhetővé tennénk a határ mindkét oldalán, és amelyen keresztül az összes eseményünk, programunk eljut a célközönségig – nyilatkozta lapunknak Kőszegi Sámuel, a Zsolnay Kulturális Negyed képviselője.

Hírdetés

Ivana Jurić, Eszék-Baranya megye turisztikai közösségének elnöke hasznosnak véli az applikáció létrehozását, mely által eljuthat a pécsi Fényfesztivál és Kolbászfesztivál híre a drávaszögi lakosokhoz, a magyarországi baranyaiak pedig a Kopácsi Halásznapokról, a laskói Paprikafesztiválról vagy az eszéki boros rendezvényekről szerezhetnek tudomást.

– A Halásznapok és a Paprikafesztivál mellett természetesen más rendezvényeinkről is hírt ad majd az alkalmazás – mondta el lapunknak Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, hangsúlyozva, nagy öröm számára, hogy a HMDK részese ennek a projektnek, sokat profitálhat belőle közösségünk, a magasabb szintű információközvetítés elősegítheti a határ menti idegenforgalom fejlődését.

Blažetin István, a pécsi horvát önkormányzat elnöke szerint ahogy a horvátországi magyarok, úgy a magyarországi horvátok is elsősorban saját nemzeti értékeikre kíváncsiak anyaországukba látogatva.

– Egymás mellett megyünk el – állítja, és a projekt azt hivatott elősegíteni, hogy találkozzunk is.

Megjegyezte továbbá, kisebbségi helyzetből adódóan hasonlóak az érdekeink és a problémáink, a projekt által sokat tanulhatunk egymástól az érdekérvényesítés terén is.

Képes Újság

The post „Hogy ne csak elmenjünk egymás mellett, hanem találkozzunk is” appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »