Hívogató alkalom Mezőváriban – A hazaváró Isten

Hívogató alkalom Mezőváriban – A hazaváró Isten

Kárpátalja melyik szegletében nem jelent ma problémát az elvándorlás? Valószínű, hogy az Olvasó közvetlen környezetében is van valaki, aki már elköltözött, esetleg fontolgatja a kiköltözést, vagy csak munkavállalás céljából tartózkodik külföldön. Szinte az összes településen megtarthatják a saját hazaváró alkalmukat. És sok helyen meg is tartják.

Mezőváriban 2017-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy Hazaváró csendesnapot szerveznek azoknak, akik a településről elszármaztak. Elsősorban a határon túl élőkre gondoltak, de a hívás szólt természetesen a szomszédos településeken, illetve az ország bármelyik szegletében élő vári születésű lakosoknak, akik a nehéz határátkelés miatt most is a résztvevők derékhadát alkották.

Hagyományosan istentisztelettel indult a nap, amit Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke tartott. A prédikáció Salamon király kéréséről szólt (Kir 3, 9). Ismerjük a történetet. Salamon engedelmes szívet, bölcsességet kért Istentől, akitől cserébe azt is megkapta, amit csak kérhetett volna: gazdagságot, hírnevet stb. Vajon mi kértünk már engedelmes szívet? – hangzott a kérdés a szószékről. Az Isten iránti engedelmességben a Tízparancsolat lehet a mércénk. Ezek a tiltások az áldás forrásává lehetnek életünkben. Ha megtartod törvényeimet, mondja ma is Isten, azt is megadom, amit csak kérhetnél.

Vajon hogyan ismerik az Istent a Váriból elszármazottak? – tette fel a kérdést az igehirdető. Gondoljunk Rá így: Ő az, aki hazavárja az övéit, akiknek helyet is készített a mennyek országában. Minket, akik állandóan úton vagyunk a világban – valaki távolodik, valaki közeledik Hozzá –, az Atya mindig hazavár. Legyen számunkra biztatás, hogy lehetünk bárhol, ha megszólal bennünk Isten Szentlelkén keresztül az ige, hazatérhetünk!

Hírdetés

Kérdésünkre válaszolva Zán Fábián Sándor elmondta, a település fogyásának megállítása érdekében elsődleges feladatának a munkahelyteremtést látja. Az elmúlt években azok a munkahelyek, gyárak is bezártak, melyekre eddig számíthattak a helyiek. A jelenlegi helyzetben az egyház az egyik legnagyobb munkaadóvá lépett elő. A püspök így bizakodó és nem látja visszafordíthatatlannak a tendenciát.

Az igehirdetés után a teljes gyülekezet a település központjában található Nemzet Házába vonult át, ahol közös ebéden vettek részt.

A délután folyamán a Budapestről érkezett Sacra Folk ökumenikus népi dicsőítő zenekar koncertjét hallgatták meg a jelenlévők, ugyanis az idei hazavárón az ének kiemelt szerepet kapott. Ahogy azt Menyhárt Istvántól, a gyülekezet segédlelkészétől megtudtuk, a hazaváró alkalmaknak rendszeresen célcsoportjuk is van, akiket név szerint is megszólítanak. Első alkalommal a Váriban oktató pedagógusokat hívták el, majd az óvodapedagógusok kerültek a középpontba. Idén pedig a régi és jelenlegi énekkarosok tiszteletére szervezték meg a találkozót. Ők szűkebb körben ültek le beszélgetni, emlékeket fölidézni, és mi sem természetesebb: énekelni. A tiszteletes mindehhez hozzátette, hogy ez az alkalom is, a többihez hasonlóan, nemcsak azokat szolgálja, akik ma vendégként voltak jelen, mert a szervezés alatt, a főzés, a sütés, a sürgés-forgás közben a vendéglátó gyülekezet is felpezsdült.

Fábián Soós Katalin


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »