Hitelesítette Karácsony Fudanról szóló népszavazási kérdését az NVB

Továbbengedte a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely főpolgármester és miniszterelnök-jelölt magánszemélyként benyújtott népszavazási kérdését, amely a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának előkészítését célzó idén nyári törvénycsomag visszavonásáról szól.

A testület egyhangúlag támogatta Karácsony kérdését, amely így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Hírdetés

A fenti kérdés a nyáron, heves ellenzéki tiltakozás és tízezres budapesti tüntetés ellenére, a kormánypártok javaslatára hozott törvény visszavonását célozza. Azzal a kormány a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozását alapozta meg. A jogszabály végrehajtásával ugyan az állami szervek az elmúlt hónapokban nem siettek, aztán erősen belehúztak: bejegyzik a leendő egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítványt, amely ingyenes juttatásként rögtön meg is kap több állami területet a beruházási helyszínen. A Fudan miatt Karácsony jelezte, hogy a főváros megvétózza az atlétikai vb-t, és bár ez inkább tűnik politikai blöffnek, a főpolgármester kitart amellett, hogy megakadályozhatja a rendezvényt, amire a szövetség pedig úgy készül, hogy megtartják.

A döntés után Karácsony Gergely jelezte: "ha a Fidesz trolljai" nem támadják meg ezt a jóváhagyó döntést, akkor már szeptember 15-én elindulhat az aláírásgyűjtés a témában. Kérdésenként 200 ezer érvényes aláírást kell ugyanis benyújtani ahhoz, hogy az Országgyűlés kiírja a referendumot.

(hvg)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »