Kérdések és válaszok A Dôvera egészségbiztosító tanácsadó rovata – 3. rész

Kérdések és válaszok A Dôvera egészségbiztosító tanácsadó rovata – 3. rész

Kérdések és válaszok A Dôvera egészségbiztosító tanácsadó rovata – 3. rész Zoltán Seres2024. 05. 06., h – 13:00

46 éves vagyok, ülőmunkát végzek, a nap nagy részét a számítógép előtt töltöm. Bár a múltban sokat sportoltam, jelenleg nem sok időm marad rá, ami a testsúlyomon is meglátszik. Már ébredés után fáj a hátam, s gondolkodom, menjek-e orvoshoz. Neurológushoz kellene mennem, vagy elég, ha mostantól többet mozgok? (Tomáš, 46)

Válaszol: 

Dr. Marian Mužik, neurológus

A gerincfájdalmat a túlsúly, a mozgáshiány és az ülő foglalkozás okozhatja. A több mozgás biztosan nem árt meg egészségi állapotának. Segít a szív- és érrendszernek, a mozgásszerveknek, beleértve a gerincet, ráadásul javítja a szervezet anyagcseréjét. Ha a fájdalmak erősek és az életmód megváltoztatása után is megmaradnak, azt javaslom, először az általános orvost keresse fel, aki eldönti, hogy szükség van-e neurológiai kivizsgálásra. Ha a következő tüneteket tapasztalja, fel kellene keresnie a neurológust: állandó gerincfájdalom, ami a felső vagy az alsó végtagokba (kivételesen a törzsbe és a hasba) sugároz ki, érzékenységi zavarok, motorikus deficit – végtaggyengeség (rendszerint a láb- és kézujjak gyengesége), éjszakai fájdalmak, megmagyarázhatatlan hőemelkedés, ami gerincfájdalommal párosul, akut vizelet- vagy székletürítési zavarok.

Cukorbeteg van a családunkban. Hogyan különböztethetjük meg a hipoglikémiát a hiperglikémiától? Ilyen állapotok esetén milyen elsősegélyt tanácsol?

Válaszol: 

MVDr. Mária Popaďáková, a DôveraPomáha diabetikom program oktatója

Hipoglikémia esetén (amikor a cukorszint 3,7 mmol/l alá esik) a beteg sápadt, izzadt, éhes, dezorientált, fáradt, gyenge lehet. Nem biztos, hogy reagál a szokásos ingerekre. Fontos, hogy azonnal fogyasszon egyszerű szacharidokat, amelyek gyorsan megemelik a cukorszintet: például 2 dcl édes gyümölcslevet vagy kólát (nem mesterséges édesítőszerrel édesített, esetleg zero vagy light italokat). Adhatunk a betegnek két kanál mézet vagy szőlőcukrot, esetleg 3-4 kockacukrot. Néhány percen belül jobban érezheti magát. Jó, ha a beteg odahaza megméri a cukorszintjét. 10 perc elteltével a mérést meg kell ismételni. Ha a cukorszint nem emelkedik meg, ismét cukrot vagy keményítőt tartalmazó élelmiszereket kell fogyasztania: egy darab kiflit vagy kenyeret. Ha eszméletét veszti vagy nem tud cukrot tartalmazó élelmiszert fogyasztani, azonnal hívja a mentőt és mondja azt, hogy a cukorbeteg súlyos hipoglikémiába esett.

Magas cukorszint – hiperglikémia – esetében a beteg bőre kivörösödik, ájulás kerülgeti, hányingere van, szomjas és acetonos szájszaga van. Az önkívületi állapot rendszerint lassan alakul ki.

10 éves az e-Recept.

A Dôvera egészségbiztosító volt az első

Matej Štepiansky,a Dôvera egészségbiztosító szóvivője tájékoztat

Mikor volt utoljára papírrecept a kezében? A Dôverában már tíz évvel ezelőtt a hagyományos receptet elektronikus recepttel cseréltük fel, ami ma már mindhárom egészségbiztosító ügyfeleinek életét megkönnyíti. A Dôvera ugyanis ingyen felajánlotta az államnak. Amellett, hogy időt takarít meg, a biztonságos kezelés garanciája is, hiszen amikor az orvos előírja a gyógyszert, a rendszer figyelmezteti őt, ha esetleg nem ajánlott együtt szedni más gyógyszerekkel. Az e-receptet főleg a krónikus betegek értékelik nagyra, akiknek nem kell gyógyszer miatt orvoshoz menniük. Emlékeznek rá, mennyit kellett fizetni a papírreceptért? Én sem emlékszem már, az e-recept bevezetése után ugyanis ez az illeték megszűnt.(pr-ki)

Nincs ideje orvoshoz menni? A Dôvera felkeresi önt!

Vérnyomás, cukorszint, koleszterinszint. Ezeket az értékeket – és nem csak ezeket – rendszeresen ellenőrizni kell, hogy minél tovább jó egészségben éljünk. A Dôvera egészségbiztosító rendívül nagy figyelmet szentel a megelőzésnek, és közel akar lenni a betegekhez. Még a nyári szabadságok előtt 24 szlovákiai városban egészségfesztivált rendez.

A vérnyomáson, a cukor- és koleszterinszinten kívül nálunk megmérettetheti a húgysavszintet is, ami jelzi, hogy mennyire fenyegeti a köszvény kockázata. Ha bőrproblémája van és nem tud bejutni a szakorvoshoz, ne habozzon, jöjjön el hozzánk. Bőrproblémáját az AIP Derm applikáció segítségével bíráljuk el.

Rendelkezésre áll az In Body készülék is, amellyel feltérképezzük a test összetételét.

Kikérheti a szakember véleményét a cukorbetegségről, a daganatos és civilizációs betegségekről, valamint az érbetegségekről. Kivizsgáltathatja a szemét, megtudhatja, milyen a stressz-szintje. Szakembereink elmagyarázzák, milyen a helyes testtartás és járás. Fizioterapeutikai masszázson vehet részt és értékes díjakért versenyezhet.

Az Egészségfesztiválról itt talál részletes tájékoztatást:

www.festivalzdravia.sk

Hírdetés

Az Egészségfesztivál programja:

a vércsoport megállapításavércukorszintméréskoleszterinszint-méréshúgysavszintmérés és a köszvény veszélyének felmérésefelvilágosítás és regisztráció a Dôvera pomáha diabetikom programbaa testi funkciók mérése (vérnyomás, a levegő CO-tartalma stb.)a testtartás, a helyes járás és a lúdtalp felmérésestresszfelmérés és személyre szabott relaxációs masszázsfizioterapeutikai masszázsszemvizsgálatfelvilágosítás az egészséges erekrőltájékoztatás és tanácsadás a daganatos és civilizációs betegségekrőlbőrvizsgálat AIP Derm applikációvalmérés az InBody 270 készülékkelverseny – értékes díjakért

 

Időpont – Város

4. 30.   Bazin városháza tér

5. 2.     Végsellye Főutca

5. 3.     Érsekújvár Főtér (a kultúrház előtt)

5. 7.     Komárom Klapka-tér 1

5. 9.     Nyitra OC Promenáda

5. 10.   Galánta Béke tér

5. 15.   Rózsahegy Híd utca

5. 16.   Zsolna Andrej Hlinka tér

5. 17.   Vágbeszterce Centrum (a városi hivatal előtt)

5. 22.   Zólyom Sznf tér

5. 23.   Breznóbánya M. R. Štefánik tér

5. 24.   Korpona Szentháromság tér

5. 29.   Nyitrabánya Bányászok tere

5. 30.   Bán Ľudovít Ľudovít Štúr tér

5. 31.   Szenice Felszabadulás tere

6. 5.     Eperjes Légiósok tere

6. 6.     Varannó Szabadság tér

6. 7.     Nagymihály Szabadság tér    

6. 19.   Bártfa Városháza tér

6. 20.   Igló Városháza tér

6. 21.   Poprád 3290/124 Poprád

6. 26.   Gölnicbánya Fő utca

6. 27.   Rozsnyó Bányászok tere (északi rész)

6. 28.   Rőce Szabadság tér


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »