Hírsaláta

Hírsaláta

GYANÚS KÓRHÁZI ELHALÁLOZÁSOK. A kórház, az egészségügyi minisztérium és az ügyészség is vizsgálatot indított a bukaresti Szent Pantelimon Sürgősségi Klinikai Kórházban, miután az intézmény egyik alkalmazottja csütörtökön jelentette, hogy április 4. és 7. között „körülbelül húsz beteg” halt meg az intenzív osztályon a vérnyomás emelésére vagy szinten tartására használt noradrenalin dózisának szándékos csökkentése miatt.

Az ügyészek egyelőre az emberölés gyanújának megalapozottságát vizsgálják, már csütörtökön elkérték a vizsgált időszakban elhunyt 17 páciens orvosi dokumentációját és egyéb iratokat, majd pénteken több alkalmazottat is kihallgattak tanúként; az eljárás a héten is folytatódik. A kórház menedzsere, Bogdan Socea pénteken azt nyilatkozta, a saját belső vizsgálataik nem tártak fel olyan adatokat, amelyek az intenzív osztályon elhunyt betegek félrekezelésére utalnának, és korábban sem az illetékes kórházi bizottságokhoz, sem más szervekhez nem érkezett panasz az intenzív osztályon nyújtott ellátással kapcsolatban. Az orvosok odafigyelnek a betegekre, akiknek kezelése biztonságos körülmények között zajlik, a vizsgált esetekben „elkerülhetetlen volt a halál”, az elhunytak egy részének családtagjai lemondtak a kórbonctani vizsgálatról. Ellátogatott az intézményhez pénteken Alexandru Rafila egészségügyi miniszter is, véleménye szerint egyelőre nincsenek olyan információk, amelyek alátámasztanák a vádakat, de a kivizsgálások folytatódnak. (Maszol)

Hírdetés

CIOLACU ELÉGEDETT. A hivatalos adatok is igazolják, hogy a miniszterelnöki megbízatás átvételekor vázolt elképzelések helyesek voltak, a beruházások jelentik a gazdasági fejlődés alappillérét, a nagy infrastruktúrába történő befektetések segítik a legjobban a kevésbé fejlett régiók felzárkózását – írta Marcel Ciolacu egy Face­book-bejegyzésben. A kormányfő rámutatott: az Országos Statisztikai Intézet (INS) csütörtöki adatai szerint az éves inflációs ráta a februári 7,2 százalékról 6,6 százalékra csökkent márciusban, Románia GDP-je 2023-ban elérte a rekordnak számító több mint 1600 milliárd lejt, a mélyszegénységben élő románok száma pedig 2023-ban 855 ezerrel csökkent 2022-höz képest az Eurostat szerint – sorolta. Hozzátette: kormányának elsődleges célja volt a vásárlóerő növelése, különösen az alacsony jövedelműek esetében, ezért korlátozták az energiaárakat, az alapélelmiszerek árrését, növelték a minimálbért és a nyugdíjakat, a kis jövedelműek és a nehéz helyzetben levők pedig energia- és élelmiszer-támogatást kaptak. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »