Hibák sorozata vezetett a merénylethez

Hibák sorozata vezetett a merénylethez

Tim McCarthy 74 éves. A Robert Fico elleni merényletről az amerikai sajtó is beszámolt. Ha a csak négy éve nyugdíjba ment amerikai nemzeti hős látta a Bányászok terén készült videót, biztosan a haját tépte.

Tim McCarthynak nem kellett volna szolgálatban lennie 1981. március 30-án. De amikor a Titkosszolgálathoz – ezúttal a nagybetűhasználat indokolt, Secret Service az amerikai elnök védelmét 1901 óta látja el – parancs érkezett, hogy küldjenek még egy testőrt Ronald Reagan védelmére, a szabadnapos kollégák feldobtak egy érmét, hogy ki menjen be. McCarthy vesztett.

John Hinckley Jr. úgy gondolta, leginkább azzal tudná lenyűgözni szerelmi vágya elérhetetlen tárgyát, az akkor pályakezdő Jodie Foster színésznőt, ha merényletet követne el Ronald Reagan amerikai elnök ellen. Beteg elhatározását tett is követte. Egy .22-es kaliberű – 5,6 mm-es – revolverrel, közvetlen közelről, 1,7 másodperc alatt hat lövést adott le az amerikai elnökre. A lövések az elnök mellett eltalálták James Brady szóvivőt, Thomas Delahanty helyi rendőrt, és Tim McCarthyt, aki, ha a pozíciójában marad, nem kap golyót, de az akkor 31 éves testőr a másodperc törtrésze alatt Reagan elé vetette magát, hogy testével védje meg.

A tévékamerák által rögzített jelenet ma már megtekinthető a legnagyobb videómegosztón is, írtak róla könyveket, lett belőle musical a Brodway-n, és, mivel Amerikában történt, természetesen többször meg is filmesítették. Tim McCarthy tananyag lett a testőrakadémiákon, de nem szállt a fejébe a dicsőség, felépülése után 1994-ig szolgált a Secret Service-nél, majd az orland parki rendőrséget vezette, később pedig egy biztonsági cég elnökhelyetteseként dolgozott. A történtek kapcsán nyilvános előadásokat is tartott országszerte. Sajnos, Szlovákiába nem jutott el.

Egy felesleges út

2024. május 15-én, szerdán, 10 órakor Nyitrabányán kihelyezett kormányülés kezdődött. A miniszterek a szénbányák bezárása után nehéz helyzetbe került régiónak nyújtandó állami segítségről is tárgyaltak. A kihelyezett kormányülésnek egyébként az ég adta világon semmi értelme, és még drágább is mint egy átlagos pozsonyi, de a politikai PR része. A kormány az adóinkból nagy apparátust fizet, amely a kormányzati döntéseket előkészíti. Mindegy, hogy azt az ország mely településén fogadják el, a miniszterek ugyanabból a mappából tájékozódnak. A helyszínre és a helyszínről kormányzati limuzinok viszik őket, és legfeljebb egy kultúrműsort néznek meg, valamilyen Patyomkin-jellegű régiólátogatással karöltve. Illúzió, hogy egy kihelyezett kormányülés által közelebb kerülnek a térséghez. És most már tudjuk, hogy veszélyes is…

Robert Ficót öt testőr kísérte, de az emberek között – tömegről nem beszélhetünk – is voltak egyenruhás és civil ruhás rendőrök, és a Közjogi Méltóságokat és Diplomáciai Missziókat Védő Hivatal – ez a szervezet teljes neve – munkatársai.

A lévai, 71 éves Juraj Cintula biztonsági őr és és költő-író a kordonhoz lépő kormányfőre közvetlen közelről öt lövést adott le, melyből négy el is találta a felsőtestén és a karján. A biztonsági erők a merénylőt rövid gondolkodás után leteperték, Robert Ficót mentőhelikopter szállította válságos állapotban a besztercebányai kórházba.

A merényletről szóló információkat, illetve a miniszterelnök egészségi állapotáról szóló híreket folyamatosan közvetítettük portálunkon, most nézzünk kicsit az események mögé.

Kinek kellett volna vigyázni?

Szlovákia három legfőbb közjogi méltóságát, a köztársasági elnököt, a házelnököt és a miniszterelnököt a Szlovák Köztársaság Közjogi Méltóságokat és Diplomáciai Missziókat Védő Hivatala részesíti folyamatos védelemben.

Nem volt ez mindig így, Tomáš Garrigue Masarykra a Hradzsinban a díszőrség vigyázott, terepen pedig a prágai rendőrigazgatóság. A Szlovák Állam vezetőjét, Jozef Tisót – ma már egészen hihetetlen, de – még háborús időkben sem védte testőrség. A szolgálati utakra egyetlen civil ruhás rendőr kísérte.

Hírdetés

A második világháború után, 1947-ben foglalták bele a rendőrségi törvénybe, hogy a testület feladata az állami vezetők védelme.

1993-ban, Csehszlovákia kettéválását követően kezdte meg tevékenységét a mai hivatal elődje, melynek tevékenységi körét 1998-ban a diplomáciai missziók, és az Alkotmánybíróság, 2004-ben a Specializált (akkor még csak Speciális) Büntetőbíróság bíráinak, illetve a nemrégiben megszűnt Speciális Ügyészség ügyészeinek védelmével.

A közjogi méltóságokat védő hivatal egy olyan rendőri szerv, amely nem az Országos Rendőrfőkapitányság, hanem közvetlenül a belügyminiszter alárendeltségébe tartozik. A testületen belül kilenc alosztály működik.

Hibák sorozata

A sajtóban megjelent információk szerint Cintula legálisan tartott, Čz 75 típusú, 9mm-es pisztolyával adta le a lövéseket. Ez egy Csehszlovákiában gyártott, a béketábor számos országába exportált, sokak által lemásolt modell, a legnépszerűbb hazai apróhirdetési portálon e cikk megjelenése idején is több mint egy tucatnyi van kínálatban, kéz alól, 400-500 euróért kapható. A kilenc milliméteres kalibert eredetileg katonai használatra fejlesztették ki, célja a gyors és hatékony pusztítás. Csodával határos, hogy ilyen közelről nem sikerült fejre vagy mellkasra célzott lövést leadni, mert ilyen távolságnál, ilyen kaliber mellett ebből akár egy is halálos lehet.

De ha nem a politikai nagyotmondás részeként, hanem valamilyen biztonsági szervtől érkező információkra alapozva, akkor már az is nehezen érthető, hogy miért nem fokozták esetében a védelmi intézkedéseket. Miért nem javasolták például, hogy viseljen golyóálló mellényt? Ezekből ma már léteznek könnyített, „öltönyhöz” is viselhető típusok.

Cintula a lövések előtt odakiáltott a miniszterelnöknek. Már erre fel kellett volna figyelni a testőreinek, akár ellenségről, akár rajongóról van szó.

A rendezvénybiztosítás során a Bányászok terére fém kordonokat helyeztek ki. A kordonokat bárki megközelíthette, a külső oldalra nem történt ellenőrzött beléptetés. Aki arra járt, az oda mehetett. Az elfogás képen látszik, hogy abban a közjogi méltóságokat védő hivatal testőrei mellett civil ruhás rendőrök is részt vesznek. Annak ellenére, hogy a téren kevés ember volt, a biztonsági erőknek pedig több órájuk is volt a felkészülésre, a gyanús személyt, aki már egy korábbi kihelyezett kormányülésen is demonstrált, nem szűrték ki. Ez felveti annak kérdését, hogy elemezték-e a felvételeket egyáltalán.

A kordonhoz Robert Fico lépett oda elsőként, testőrei a nyomába voltak, de viszonylag távol tőle. Ha megnézzük a világ legvédettebb politikai vezetői, Vlagyimir Putyin, Joe Biden vagy Ferenc pápa testőreinek mozgását, láthatjuk, hogy azok szó szerint mindig testközelben vannak, és részlegesen takarják a védendő személyt. A védett személy számára a tömeggel való találkozás a legkritikusabb, ezért a testőröknek kellett volna előbb a kordonhoz lépni, hogy még egy gyors vizuális ellenőrzést végezzenek.

A többiek oldalról próbálták elhárítani a támadást. Egyetlen Tim McCarthy sem akadt köztük, aki a fegyver csöve elé állt volna. Ez egyébként a miniszterelnök állandó testőrének lett volna „kedves kötelessége”, de, mint a szabadnapján beugró McCarthy esetében láthattuk, bárki megtehette volna.

A miniszterelnök veszélyzónából való kivonása során nem történt fegyveres biztosítás. A Reagan elleni, 1981-es merénylet felvételén láthatjuk, a szolgálat Robert Wanko nevű ügynöke azonnal elővesz a bőröndből egy Uzi géppisztolyt, hogy az esetleges további támadást elhárítsa. A sérült, védtelen, több sebből vérző Robert Ficót pedig úgy vonszolják a kormányzati limuzin felé – mert mentő sincs a helyszínen –, hogy még egy Slavia 631-es légpuskát sem látni az égnek emelve. A támadás idején nem tudhatták, hogy az elkövetőnek vannak-e bűntársai a helyszínen, akik, miután az első lövész magára vonta a figyelmet, újabb lövéseket adhatnak le a célpontra.

Valószínűleg a biztonsági szervek belekényelmesedtek abba, hogy Szlovákiában élvonalbeli politikus sérelmére komolyabb biztonsági incidens nem történt, bár Andrej Kiska és Zuzana Čaputová idejében is volt behatolásos biztonsági incidens a köztársasági elnök által használt épületekbe. A történtekért valakinek vállalni kell a szakmai és a politikai felelősséget, a közjogi méltóságokat védő hivatalnál pedig számos dolgot újra kell gondolni. Remélem, már elkezdték.

Megjelent a MAGYAR7 21. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »