Hiába ígérik, ezektől nem fog nőni a potenciája

Pár hét alatt 30 kilogrammnyi fogyás, egy hónap alatt 10 kilogrammnyi izomgyarapodás – a Kosár című műsor stábja ilyen és ehhez hasonló hirdetésekben szereplő termékekről kiderítette már korábban, hogy valótlan állítások. Most éppen egy potencianövelő szerről írnak hasonló képtelenségeket.

Ma Magyarországon több százezren rendelnek internetről ismeretlen eredetű gyógyszereket. Az egyik leggyakoribb és a legnagyobb veszélyeket rejtő tablettának a fogyasztó és potencianövelő szerek számítanak. A hirdetés óriási méretnövekedést és teljesítményfokozást ígér.

Nincsenek csodák

Az egyik például 7,6 centiméteres pénisznövekedéssel csábít. – A hirdetés azonban minden valóságot nélkülöz, hisz ahhoz, hogy valaki megnövelje a pénisze méretét, le kellene vágni a barlangos test rögzülését, és a hímvesszőt ki kell húzni a testen kívülre – magyarázta dr. Bógyi György urológus és andrológus főorvos a Kosár című műsorban.

Az orvos erről a szerről nem hallott. A műsor stábja hiába kereste a forgalmazót, nem érte el. A hirdetés ingyen csomagot ígér, ha rendelünk egy 180 napos kezelést, amelyhez 60 800 forint helyett most 42 900 forintért juthatunk hozzá.

– Nem tudjuk, pontosan mit tartalmaz a gyógyszer, nincs feltüntetve a hatóanyag. Amit ráírtak, azt nem biztos, hogy valóban tartalmazza is. Nem tudjuk azt sem, milyen gyártási körülmények között és hol készítik a gyógyszert. Emiatt több veszélyt rejt magában, mint hasznot – magyarázta a főorvos.

Az orvostudomány mai állása szerint apró segítségekkel tudnak javítani a potenciaproblémákon. A hangzatos ígéretek a méretnövekedéssel kapcsolatban azonban teljesen kizártak.

Ázsiából érkezik a legtöbb termék

Az online rendelhető hamis tabletták nagy részét a forgalmazó Ázsiából, postai úton küldi. Így a csomagok jó része csak a reptérig jut. A lefoglalt tablettákat a NAV reptéri raktárában tárolják.

A fogyasztószereket és potencianövelő szereket használók többsége szégyelli, hogy ilyen tablettákat szed, ezért is hemzseg az internet az ilyen készítményeket hirdető oldalaktól. Sem a terjesztőről, sem a fogyasztóról nem derül ki, hogy ki is valójában.

– Egyszer az egyik tabletta a szakvélemény szerint rákkeltő anyagot tartalmazott. Az ügyfél nagyon megdöbbent ezen, majd megköszönte hatóságnak, hogy nem kapta meg a csomagot – emlékezett vissza Fülöp Zoltán, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2. számú Repülőtéri Igazgatóságának pénzügyi századosa.

A kétes eredetű tablettákat a laborban gyógyszerészek és vegyészmérnökök különböző módszerekkel és speciális eszközökkel vizsgálják.

Először a csomagolást nézik meg: a rajtalévő feliratokat, a papírminőséget, a betűméretet. Majd megmérik a tabletta hosszúságát. A dokumentálás szigorú követelmények alapján történik.

Csak orvosi engedéllyel

A szakemberek azt tanácsolják, orvosi ellenőrzés nélkül semmilyen tablettát ne szedjen be senki, csak azt, amit egy orvos javasol.

Magyarországon csak patikák értékesíthetnek interneten gyógyszert. A legális oldalak megtalálhatóak az ÁNTSZ honlapján, illetve maga az oldal is jelzi, hogy rendelkezik engedéllyel. Ha gyanús honlapot találnak, azt azonnal jelenteni kell a fogyasztóvédelmi hatóságnál.

(Kossuth Rádió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »