Hiába az euró, évtizedes rekordokat dönt az infláció Szlovákiában

Évtizedes rekordokat dönt az infláció Szlovákiában. Májusban 12,6 százalék volt az éves infláció, pedig ők euróval fizetnek. Főként az üzemanyagok, a rezsiköltségek, és az élelmiszerek drágultak – hangzott el az M1 Híradó műsorában.

Az Eurostat adataiból kiderül, hogy a régióban Szlovákiában a legnagyobb az infláció. A lakhatás és a ruházati termékek ára emelkedett a leginkább, az üzemanyagárak pedig kiugróan nagyot nőttek éves szinten.

„Amit én érzékelek, az a benzin, mert tankolásnál az nagyon észrevehető, mindennap hetven kilométert teszek meg a munkába. Az élelmiszernek, a húsnak és a csirkehúsnak, nagyon felment az ára” – mondta egy vásárló.

Hírdetés

Szlovákiában sokan úgy fogalmaznak, hogy az ország mostanra elérte a svájci szintet, de csak az árakban. Az emberek azonban sokkal kevesebb dolgot tudnak vásárolni a pénzükből most, mint egy éve.

„Májusban 12,6 százalékkal nőtt az áruk és szolgáltatások ára, ami 22 éves rekordnak számít. A szlovák statisztikai hivatal adatai szerint tavalyhoz képest elsősorban az üzemanyagokért fizetünk többet 37 százalékkal, az élelmiszerekért és az alkoholmentes italokért, valamint energiákért 16 százalékkal. A nyári szünidő alatt is két számjegyű áremelkedésre lehet számítani” – mondta egy elemző.

Gallay Nagy Emese, az M1 tudósítója elmondta, hogy a legnagyobb árkülönbségek Szlovákia és a többi V4-ország között a lakhatás terén vannak, beleértve az energiaárakat. Szédítő magasságokba emelkedtek az árak az élelmiszerek és alkoholmentes italok, a ruházati cikkek és lábbelik, éttermi és szállodai szolgáltatások terén is. Szlovákia már több éve a legmagasabb árszinttel rendelkező V4-es ország. Akár 50 százalékkal is drágább az élet, mint Lengyelországban, Magyarországhoz képest több mint a harmadával, Csehországhoz képest pedig 12,5 százalékkal magasabbak a megélhetési költségek.

Az országértékelő elemzések rámutatnak, hogy az elmúlt tíz évben hatalmasat romlott a szlovákiai lakosság életszínvonala, amely elsősorban a háborús inflációnak köszönhető.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »