Hetven éve fölényes, rekordot jelentő sikerrel kezdte meg a világbajnokságot a magyar labdarúgó-válogatott

Hetven éve fölényes, rekordot jelentő sikerrel kezdte meg a világbajnokságot a magyar labdarúgó-válogatott

Magyarország az Olaszország ellen 4–2-re elveszített 1938-as világbajnoki döntő után csak tizenhat évvel később játszott ismét vb-mérkőzést. A II. világháború borzalmai miatt elmaradt az 1942-es és az 1946-os világbajnokság, míg az 1950-es tornán a magyarországi kommunista vezetés úgy határozott, hogy a labdarúgó-válogatottunk nem vehet részt az eseményen.

Hazánk Lengyelország és Izland visszalépése miatt játék nélkül jutott ki az 1954-es világversenyre. Tehát a tizenhat éves szünetet követően 1954. június 17-én Magyarország Dél-Koreával játszhatott a svájci világbajnokság 2. csoportjában (ahová még Törökország és az NSZK került). A szövetségi kapitány, Sebes Gusztáv a londoni 6–3-as diadal hősére, Hidegkuti Nándorra sérülés miatt, Zakariás Józsefre pedig betegség miatt nem számíthatott. Így Palotás Péter, illetve az újonc Szojka Ferenc kapott lehetőséget a kezdőcsapatban Dél-Korea ellen. (Ellenfelünk az ázsiai selejtezőben a Japán elleni 5–1-es győzelemmel és 2–2-es döntetlennel kvalifikálta magát a tornára.)

Azóta ekkora különbségű győzelmet csupán 1974-ben Jugoszlávia (Zaire 9–0) és az 1982-es magyar válogatott (El Salvador 10–1) tudott felmutatni. A találkozót Puskás Ferenc góljai foglalták keretbe, a csapatkapitány a 11. percben és a 89. percben szomorította az ázsiai válogatott szurkolóit. Kocsis Sándor mesterhármasig jutott, Palotás duplázott, valamint Czibor Zoltán és Lantos Mihály talált be.

1954-es világbajnokság, 2. csoport, 1. mérkőzés, 1954. június 17.

Zürich, Hardturm Stadion, 65 ezer néző, Raymond Vincent (francia)

Hírdetés

MAGYARORSZÁG – DÉL-KOREA 9–0 (4–0)

Magyarország: Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Szojka – Budai II, Kocsis, Palotás, Puskás, Czibor. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Dél-Korea: Hong Deok-Young – Park Kyu-Chung, Park Jae-Seung, Chu Yung-Kwang, Kang Chang-Gi, Min Byung-Dae, Chung Nam-Sik, Sung Nak-Woon, Choi Chung-Min, Woo Sang-Kwon, Park Il-Kap. Szövetségi kapitány: Kim Yong-sik

Gólszerszők: Puskás (11., 89.), Lantos (17.), Kocsis (24., 36., 50.), Czibor (58.), Palotás (77., 84.)

(Puskás Intézet/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »