Hétvégén tartotta meg a Magyar Turán Szövetség a Kárpát-medencei nagygyűlését

Hétvégén tartotta meg a Magyar Turán Szövetség a Kárpát-medencei nagygyűlését

Az elmúlt hétvégén tartotta a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány által létrehozott Magyar Turán Szövetség a 2024. évi Kárpát-medencei nagygyűlését. A tanácskozás Lakiteleken a Hungarikum Ligetben került megrendezésre, ahol egy jó hangulatú eszmecsere, szakelőadások után tovább erősödött a Kárpát-medence minden szegletéből ideérkezett hagyományőrzők és tudományos szakemberek együttműködése.

A Hungarikum Hotelben megtartott nagygyűlés legfőbb napirendi pontjai a szövetség stratégiai céljainak ismertetése, az idei év hagyományőrző eseményeinknek összehangolása, illetve az új tagok felavatása, tagkönyveinek átadása voltak. A gyűlésen a Szövetség csapatvezetőinek az éves beszámolóit is meghallgathatták a tagok, illetve a Magyar Turán Alapítvány által létrehozott Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetsége 2024. évi programjainak és célkitűzéseinek ismertetése is megtörtént. A megbeszéléseken nagy számban vettek részt az elcsatolt országrészeinkből érkezett tagszerveztek képviselői (Erdély, Felvidék, Délvidék), illetve a turáni rokon népeinkből idelátogatott tagjaink is.

A megnyitó beszédben köszöntötte a tagságot Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés fővédnöke. Örömét fejezte ki, hogy több év után is egy összetartó, és jelentősen megerősödött Turán Szövetséget láthat vendégül. Röviden ismertette a szívet gyönyörködtetően felépített lakiteleki Hungarikum Liget rendkívül fontos és szerteágazó kulturális küldetését, fejlődését.

Péntek délután a tagság meghallgatta a Magyar Turán Szövetség elnökének, Bíró András Zsolt antropológusnak a tudományos ismeretterjesztő előadását a hunok eredete, története és utóélete címmel. A nagy ívű ismertetőben a hun birodalmak korszakai lettek bemutatva, illetve az eurázsiai térségben kialakult lovasnomád birodalmak összefüggései a szkíta korszaktól kezdve a Kárpát-medencei Hun Birodalom kiépüléséig, majd a magyar honfoglalásig.

Szombati napon az előadásokat Varga Zoltán a Magyar Turán Alapítvány alapítója kezdte, aki beszédében bemutatta a Turán Szövetség, illetve alapítvány elmúlt két évi munkáit, előadásait, programjait. Köszönetet mondott a hagyományőrző közösségeknek a rendezvényeinken való részvételért, a lelkes közreműködésért. Majd részletesen ismertette a Turán Szövetség 2024. évre tervezett programjait. Ezek központi elemeiről itt olvashat.

Hírdetés

Kora délután Bíró András Zsolt elnök tartotta meg stratégiai ismertetőjét “A Magyar Turán Szövetség múltja, jelene és jövője” címmel. A rendkívül összetett előadásában kitért a korunk legfőbb problémáira. Többek között a népesség csökkenésre, az ideális családi modell leépülésére, és az erre adható válaszokra. Beszélt arról, hogy honnan indult, illetve hogyan köthető össze a hagyomány és a tudomány. Bemutatta röviden a hazánkban a 20. század elején kiépült turáni mozgalmat, amelynek munkájában a korszak szinte összes jelentős magyar tudósa részt vett. Fontos geostratégiai ismertetőt is tartott, ahol kitért a turáni rokon népek összefogásának további erősítésének szükségszerűségére.

Szombat kora este dr. Ladvenszky Levente kurátor a Magyar Turán Alapítvány által létrehozott Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetsége munkájáról tartott beszámolót. Elmondta, hogy a szövetség legfőbb célja a hagyományőrző sportok rendszerszintű összefogása. Közös versenyek, edzőtáborok megszervezése, illetve a nemzetközi világjátékokon való részvétel. A szövetség partnerei a World Ethnosport Confederation, és a Nemzeti Versenysport Szövetség.

A tagszervezetek vezetőinek beszámolói zárták a tanácskozást. A bevezető beszédet Vermes István mondta, aki a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés lovas seregének a vezetője. Beszédet mondott Rónai Attila a Turán Kupának otthont adó Rezgő Fészek Lovastanya vezetője, aki a Kurultaj lovas-derékhadának irányítója. A regionális tagszervezeti beszámolókat Lajkó Zsanett Zselyke kezdte a Dél-alföldi Turán – Csongrádi Köböre és Lovasharc Hagyományőrző Egyesület képviselőjeként. Beszédet mondott Kosztándi Csaba a Turán Székelyföld Hagyományőrző Egyesület első embere, Kopecsni Gábor a Magyar-Turán Felvidék vezetője, Link Lajos a Magyar-Turán Délvidék vezetője, és Nagy László a Tolnai-Turán Hagyományőrző Egyesület vezetője. Majd Magyar Turán Alapítvány törökországi képviseleti vezetője Ahmet Bariscil zárta a beszédek sorát.

A nagygyűlés végén – ünnepélyes keretek között – a szövetség új tagsági könyveinek átadására is sor került. A jó hangulatú tanácskozás után kijelenthető, hogy még egy lépéssel előbbre kerültünk és a magyar hagyományok megőrzésének, illetve méltó módon történő bemutatásának kiszélesítésében, a turáni összefogás megerősítésében.


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »