Helytállásért-díjakat adtak át Szepsiben

Helytállásért-díjakat adtak át Szepsiben

A magyar kultúra napja alkalmából Szepsiben emlékünnepséget tartottak, melynek keretében Csemadok Magyar Helytállásért Torna Abaújban Díjakat is átadták.

A Szózat közös eléneklését követően Krušinský Norbert, Szepsi alpolgármestere és Szilágyi Adriana, a városi művelődési központ igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Ünnepi beszédet Petneházy Attila színművész, volt országgyűlési képviselő mondott, aki úgy fogalmazott, a Himnusz nemzetünk egyik tartóoszlopa. Hozzátette, nagyon nagy a felelősségünk, hogy mit adunk tovább az utánunk következő nemzedéknek, s ezt Kölcsey is tudta.

Kultúránk valóban tündöklő sokszínűsége mutatkozik meg az évezredes egységben. A határon túli területek magyarsága az eltelt száz év során hittel végzett munkája eredményeként jelentős mértékben járult hozzá az egyetemes magyar művészet és kultúra gazdagításához”

– mondta hozzátéve, a világban mindenütt léteznek magyar közösségek, élükön őrzőkkel, elkötelezett emberekkel, akik elvetik a magvakat.

Kölcsey elmondhatja, hogy ő keveset aratott. Ezt most mi tehetjük meg, az ő érdeme által. Mulaszthatatlan feladat megköszönni tehát a jelen őrzőinek, a jelen vetőinek mindennapi helytállásukat. A mai ünnepi alkalommal is elismeréssel, tisztelettel és hálás szívvel gondoljunk reájuk”

– hangsúlyozta Petneházy Attila.

Hírdetés

Az ünnepség keretében átadták a Csemadok Magyar Helytállásért Torna Abaújban Díjakat, amelyeket az idén in memoriam Kázsmér László (Jászó), valamint Horváth István (Bódvavendégi), Köböl Zoltán (Péder), illetve Tömöry Márta és Szász Zsolt (Budapest, Balmazújváros) kapott. Demko Mária, a Nagyidai Csemadok Hagyományőrző Csoport vezetője most vette át a Csemadok Közművelődési Díjat, ugyanis nem tudott részt venni a múlt heti galántai ünnepségen, ahol a magyar kultúra napja alkalmából adták át az idei Csemadok-díjakat.

Mihályi Molnár László, a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány alelnöke zárszavában úgy fogalmazott, egy nemzet él itt több mint ezerszáz éve, azért, mert soha nem adtuk fel.

Nem adtuk fel, mert voltak kiváló útmutató vezetőink, példaképeink, akik a hagyomány, a nyelv, a hit, a magyar kultúra alapértékeit védték, őrizték, táplálták és fejlesztették. S nem hódoltunk be csábító emberidegen ajánlatoknak. Megbukott itt a kommunizmus, a fasizmus és a liberalizmus lélekromboló eszméje is. Ellenállunk, dacolunk, vagy amiként egyesek nevezik „hőbörgünk”, mert „annyi balszerencse közt” is, de elveink vannak: hitünk, kultúránk, nyelvünk és gerincünk!”

– mondta.

Hozzáfűzte, összezsugorodott ugyan az ország, ám a lélek egy és oszthatatlan, a nemzet lelkét átható szellemiség nem feldarabolható. „A szentjeink által is vállalt dacot és hitet igazolja az, hogy még most is, ma is, 1100 esztendő múltán is ez a hittel és szeretettel megőrzött nyelv itt még mindig ennek a sorsüldözött, de mindig talpra álló népnek a közös titka, éltető forrása, megtartó ereje.  És miközben a környező népek már a behódolás és önfeladás útjára léptek, ránk a kultúrnépek újra Európa mentsváraként tekinthetnek. Örökségünk ez és birtoklevelünk! Miért tagadnánk meg azokat, akiktől kaptuk? Mert nem a hitvallásba, hanem a hitetlenségbe és jellemtelenségbe lehet belepusztulni” – mondta Mihályi Molnár László.

Az emlékünnepség nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével zárult.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »