Heger védi a DCA megállapodást

Heger védi a DCA megállapodást

Az Amerikai Egyesült Államok és Szlovákia közötti védelmi megállapodás az európai biztonságpolitika és a szlovák védekezőképesség megerősítése felé tett felelős lépés. Ezt Eduard Heger (OĽANO) kormányfő jelentette ki, miután hétfőn Zuzana Čaputová államfővel és Boris Kollárral (Sme rodina), a parlament elnökével találkozott.

Hozzátette: azzal az egyértelmű céllal érkezett a találkozóra, hogy nyíltan kiálljon a szerződés aláírása mellett.

Hírdetés

Ezt a szerződést már 23 ország aláírta, beleértve a keleti határvidék összes államát, így Magyarországot és Lengyelországot is. Meggyőződésem, hogy ez a helyes lépés a védelmünk megerősítése érdekében”

– fogalmazott a miniszterelnök. A kormány szerdán (január 12.) megszavazta a Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok közötti, védelmi együttműködésről szóló megállapodást (DCA).

A dokumentumot – amely lehetővé tenné az amerikai fegyveres erők számára a Malacky-Kuchyňa és a Sliač katonai repülőterek, esetlegesen más létesítmények használatát is – annak aláírása után még jóvá kell hagynia az SZK Nemzeti Tanácsának, és ratifikálnia kell az elnök asszonynak is. A kormány tagjai kijelentették, hogy a megállapodás nem veszélyezteti az SZK szuverenitását és függetlenségét.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »