Heger szerint az infláció csökkenni, az energiaválság enyhülni fog

Heger szerint az infláció csökkenni, az energiaválság enyhülni fog

Az infláció az elkövetkező három évben csökkenni fog, jelentette ki Eduard Heger megbízott kormányfő az Európai Központi Bank és az eurócsoport brüsszeli tanácskozásán. A szlovák kormányfő azt is tudni vélte, hogy az energiaválság visszavonulóban van.

„Ez annak is köszönhető, hogy a tározók jelentős mértékben fel vannak töltve és több mechanizmus biztosítja számunkra, hogy megbirkózzunk a következő téllel, főleg a gázellátás szempontjából“ – mondta, feltételezve, hogy az infláció 2025 végére már mindössze 2 százalék körül lesz.

Hírdetés

Hozzátette, hogy az eurócsoport szempontjából ismertették a költségvetési feltételek módosításait is. Ezek alapján elsődlegesen az adósságállományt veszik figyelembe, miközben a strukturális deficitnek nem szabadna meghaladnia a 3 százalékot.
„Nem fognak nyomást gyakorolni a deficit csökkentésére, ez minden esetben az adott ország döntésén múlik majd“ – tette hozzá, megjegyezve, hogy az adósságfenntarthatóság biztosítását és a reformok megvalósítását szolgáló középtávú tervet veszik figyelembe.

Az eurócsoport márciusi ülésén nyilatkozatot fogadott el a 2023–2024 közötti időszakra vonatkozó fiskális politika irányvonalairól, hangsúlyozva, hogy olyan körültekintő költségvetési politikákra van szükség, amelyek célja a középtávú adósságfenntarthatóság biztosítása, miközben ösztönzik a növekedést és kezelik a zöld és digitális átállást. A nyilatkozat azt is kiemelte, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben nem indokolt az aggregált keresletet célzó széles körű fiskális ösztönzés. Tekintettel ugyanakkor a folyamatos bizonytalanságra, továbbra is oda kell figyelni a leginkább kiszolgáltatottak védelmére. A jelentés áttekintette az eurócsoporton belül a digitális európrojektről folytatott megbeszéléseket is, amelyekről még januárban megállapodás született. A csoport már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális euró létfontosságú szerepével kapcsolatban a közpénzekhez való hozzáférés terén általános az egyetértés.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »