Heger: Németország nemcsak gazdasági téren fontos partnere Szlovákiának

Heger: Németország nemcsak gazdasági téren fontos partnere Szlovákiának

Eduard Heger kormányfő ma délelőtt telefonon beszélt Olaf Scholz német kancellárral, a beszélgetésük témája elsősorban az energiaügyi és az ukrajnai helyzet volt.

Oroszország ukrajnai agressziója jelentősen befolyásolja az energiaszektort. Mindkét politikus szerint elengedhetetlen az olaj- és földgázkészletek diverzifikálása. Az egyik alternatíva a cseppfolyósított földgáz, e téren Szlovákia és Lengyelország közt létezik már együttműködés egy interkonnektor kiépítésében, aminek köszönhetően nagyobb mennyiségű LNG áramolhatna területünkre.

Olaf Scholz elmondta, hogy Németország kész segíteni Szlovákiának a gázellátásban.

A német kancellár azt is hangsúlyozta, hogy az LNG-ellátási infrastruktúra kiépítése nemcsak Németország számára fontos, hanem más, Oroszországból származó nyersanyagoktól függő országok számára is.

Heger Ukrajna európai perspektívájával kapcsolatban kijelentette, Szlovákia kész segíteni a csatlakozási kritériumok teljesítésében.

Hírdetés

Ha Ukrajna szeretné, megosztjuk az EU-csatlakozási folyamattal kapcsolatos tapasztalatainkat.

Azt látjuk, hogy Zelenszkij elnök kitartóan vezeti népét a függetlenségért folytatott harcba. Ennek a tapasztalatnak köszönhetően Ukrajnának lehetősége nyílik egy demokratikus, a jogállamiság értékein alapuló társadalom felépítésére a háború után” – mondta a szlovák miniszterelnök. A két politikus egyetértett abban, hogy az Európai Uniónak Ukrajna erős szövetségesének kell lennie.

Heger arról is tájékoztatta német kollégáját, hogy július 1-jétől Szlovákia két jelentős közép-európai csoportosulásban is átveszi az elnökséget,

mégpedig a Visegrádi Négyekben és az ún. Slavkovi Háromszög (S3) országaiban. Elnökségünk napirendjén szerepel az a kérdés, hogy Közép-Európa miként járulhat hozzá az Európai Unió megerősítéséhez az új geopolitikai helyzetben, mondta Heger.

Németország nemcsak gazdasági téren fontos partnere Szlovákiának, hanem védelmi téren is, és nagyon nagyra értékeljük Németország hajlandóságát, hogy védelmi technológiával lásson el bennünket, ha a helyzet úgy kívánja”

– mondta Heger. Szlovákia és Németország is érdekelt a kiváló kölcsönös kapcsolatok fenntartásában, ezért Heger meghívta a német kancellárt, hogy látogasson el Szlovákiába


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »